Anayasa Mahkemesi’nin Barış Bildirisi imzacısı akademisyenlerle ilgili hak ihlali kararının ardından Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 1071 akademisyen, karara tepki gösteren bir bildiriye imza attı. Metnin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından bazı akademisyenler iradeleri ve beyanları dışında listede yer aldıklarını açıkladı.

Onayı olmadan AYM kararına tepki bildirisinde ismi yer alan İstanbul Aydın Üniversitesi’nde görevli Dr. Anıl Özgüç sosyal medya hesabından 1 Ağustos tarihinde üniversiteden istifa ettiğini duyurdu. Özgüç yayınladığı mesajında, “Destekleriniz için, bana bir sayıdan, bir ‘kelle’den ibaret olmadığımı hatırlattığınız için teşekkür ederim” ifadelerine de yer verdi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Mehmet Şerif Eskin, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde görevli akademisyenler Prof. Ercan Eyüpoğlu, Doç. Dr. Alev Erarslan ve Dr. Anıl Özgüç imzalarının haberleri olmadan kullanıldığını açıklamıştı. Dr. Fatih Bayram’ın imzasının iki kez kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından 1071 akademisyenin destek verdiği belirtilen metne imza atan akademisyen sayısı 1066’ya düşmüş oldu.