Kolombiyalı Albay Luis Fernando Borja Giraldo, öldürdükleri sivillere gerilla kıyafeti giydirerek onları çatışmada ölmüş gibi gösterdiklerini itiraf etti. Yükümlülüğü kabullendiği için Giraldo'nun mahkumiyeti 42 yıldan 21 yıla düşürüldü. 2007'deki bir davada da Fabio Laberto Feria ve Eleonais Manuel Correa isimli iki çiftçiyi işe alma sözüyle kandırıp öldürdüklerini kabul etmişti.

Sucre birleşik görev gücünde yer alan Giraldo, sivil katliamlarla ilgili soruşturmalarda hüküm giyen en yüksek rütbeli subay oldu. Bu kuvvetin üyeleri en az 50 cinayetten sorumlu tutuluyor. Grubun, öldürdükleri gerilla sayısına göre askerleri rütbe ve terfiyle ödüllendiren "ceset torbası" denilen bir sistem kurdukları öne sürülüyor.

BBC'nin haberine göre, öldürülen sivillerin gerilla gibi gösterildiği "sahte bildirim" olarak bilinen ve 2008'de açığa çıkan olayların çoğu Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe'nin yönetimde olduğu dönemde (2002-2010) gerçekleşti. Ubire'nin gerillaları geri püskürtmek için buna göz yumduğuna inanılıyor.

Kolombiya raporlarına göre 2002'den bu yana tahmini 3 binden fazla sivilin cesedi, bu şekildeki "sahte bildirimlerle" kayıtlara "çatışmada öldü" şeklinde geçti.

Bu ayın başında da sekiz asker 2006'da Antioquia eyaletinde dört çiftçiyi öldürmek ve onları gerillaymış gibi göstermek suçundan 60 yıl hapse mahkum edilmişti.

BİA