Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik silah ambargosunu ay sonunda kaldırma karar almasının kendileri açısından bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Suriye ile Rusya arasında kriz öncesi imzalanan silah satış anlaşmalarına değinen Putin, S-300 füze savunma sistemlerinin bugüne kadar Suriye'ye verilmediğini kaydetti.

Uluslararası basın, Beşar Esad'ın Rusya'dan ilk parti S-300 füze savunma sistemlerini aldığı açıklamalarına yer vermişti.

Suriye'ye dış askeri müdahale yolunu zorlaştıracak sevkiyatla ilgili iddiaları yalanlayan Rusya lideri, "Suriye ile anlaşma birkaç yıl önce yapıldı. Bugüne kadar da yerine getirilmedi" bilgisini verdi.

Suriye krizine doğrudan askeri müdahalenin herhangi bir sonuç getirmeyeceğini savunan Putin, "Askeri güçle bölgeye müdahalenin başarısızlığa mahkum olduğunu ve çok büyük insani kayıplara yol açacağını hatırlatmak isteriz" dedi.

Rusya-AB zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında, AB Dışişleri Bakanlarının Suriye muhalefetine yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını değerlendiren Putin, "Bu kararın bizim açımızdan hayal kırıklığı olduğunu gizlemeyeceğim" ifadelerini kullandı.

Putin basın toplantısında Suriye krizinin çözümüne yönelik Cenevre'de planlanan ikinci konferans başta olmak üzere uluslar arası konularda Avrupa Birliği ile daha yakın işbirliği içinde olacaklarını kaydetti.

Öncelikle çok tartışılan S-300 füzeleri konusuna değinen Putin, teslimatın henüz yapılmadığını belirtirken kontratın halen sürdüğünü ve ileriki bir tarihte füzelerin teslim edileceğini açıkladı.

'Bu çok güçlü bir silah. Dünyada benzerlerinin en iyisi. Bölgede dengeleri çok da değiştirmek istemiyoruz' ifadelerini kullanan Putin, muhaliflerle masaya oturup barış görüşmeleri yapılma konusuna da değindi.

Putin konu hakkında, 'Öldürdüğü kişinin bağırsaklarını ve diğer organlarını yiyerek 'ziyafet' çeken bir adamın videosunu izledim. Bu tip adamlarla masaya oturup görüşmelerde bulunmam' ifadelerini kullandı.