ABD Başkanı Barack Obama, G-20 öncesi İsveç'te temaslarda bulundu ve Suriye ile ilgili mesajlar verdi.

Kimyasal silah kullanıldığından ve bundan rejimin sorumlu olduğundan emin olduklarını yineleyen Obama, "Bu silahların tekrar kullanılmasını engellemek için uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerekir, etkili bir karşılık verilmeli" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye olası müdahale tasarısına destek için Kongre mesaisinin ardından İsveç'e gitti. Obama, Suriye'nin konuşulacğı G-20 Zirvesi öncesi gittiği İsveç'te Başbakan Frederik Reinfeldt ile görüştü. Görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında, bir kez daha, "Kimyasal silahı, Suriye rejiminin kullandığından eminiz, uluslararası toplum sessiz kalmamalı" dedi.

Obama, "Bir karşılık verilmezse, bu tür silahların gelecekte yeniden kullanılması riski artar. Suriye'deki bu barbar saldırıya etkili bir karşılık verilmeli. Kırmızı çizgiyi ben çekmedim dünya çekti. Harekete geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Harekete geçilmezse, benim değil uluslararası toplumun güvenilirliği tehlikede" diye konuştu.

Kongre'nin kendisine destek vereceğinden emin konuşan Obama, "Irak savaşına karşı çıkan birisi olduğumu unutmayın. O dönem hatalı istihbarata dayanarak harekete geçmek gibi bir hatayı tekrarlama niyetim yok. Kongre'nin bana destek vereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Obama, müdahaleye karşı çıkan Rusya için de, "Devlet Başkanı Putin'in pozisyonunu değiştireceğine dair umudum hala var" dedi.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ VE SURİYE SAVAŞI?

Obama'ya basın toplantısı sırasında,  Nobel Barış Ödülü almış olması ve Suriye'ye bir müdahaleye hazırlanması arasındaki tezat soruldu. Obama ise, "Sorunların çözümünde diplomasinin kullanılması için çok çaba sarf ettim. Dünyada bir şeyler ters gittiğinde herkesin sorduğu bir soru var. Amerika ne yapacak? Her konu için geçerli bu. Libya, Ruanda ve şimdi de Suriye için geçerli bir soru" diye yanıt verdi.