Washington’daki Ulusal Savunma Üniversitesi’nde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, "terörle mücadele" adı altında farklı ülkelerde 'insansız uçaklar'la düzenledikleri saldırıların Amerika'yı ‘daha güvenli’ hale getirdiğini öne sürdü.

Irak, Afganistan ve Pakistan’da yüzlerce sivilin ölümüne yol açan ve insan hakları grupları tarafından yasaklanması istenen bu saldırıları "adil bir savaşın parçası" olarak tanımlayan Obama, El Kaide'yi kastederek,  "Başından durduramamamız halinde mümkün olduğu kadar çok Amerikalıyı öldürebilecek bir örgütle karşı karşıyayız" dedi. Obama, "Dolayısıyla bu adil, kendimizi savunmak için, son çare olarak girdiğimiz bir savaş" diye konuştu.

"Mücadelemiz yeni bir aşamaya girerken, Amerika'nın meşru müdafa iddiası tartışmada son nokta olamaz” diyen Obama, “Bir askeri yöntemin yasal, hatta etkili olduğunu söylemek her durumda doğru ve ahlakidir demek değildir" diye belirtti.

ABD’nin militanlarla savaşta yol ayrımında olduğunu kaydeden Obama, Afganistan gibi savaş bölgelerinin dışında insansız uçaklarla düzenlenecek saldırılara daha fazla gözetimi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Barack Obama, George Bush'un 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra başlattığı "terörle savaş"a gönderme yaparak "ister insansız uçaklar ister özel güçlerle, isterse de asker konuşlandırmayla yapılsın, daimi bir terörle savaşın Amerika'ya zarar vereceğini"  belirtti.

ABD Başkanı, Küba'daki Guantanamo gözetim kampının kapatılması konusunda ise "Bu kamp tüm dünyada Amerika'nın hukukun üstünlüğünü hiçe saymasının sembolü oldu" dedi ve buradaki tutsakların Yemen'e naklini engelleyen moratoryumu kaldırdığını anımsattı.

Obama, Müslüman militanların tutulduğu kampın kapatılmasını siyasi önceliklerinden biri yapmıştı. Ancak kampı kapama girişimi Kongre'nin muhalefetine takıldı. Obama, Kongre'nin tutsakların Amerikan hapishanelerine naklini engellememesini istedi.