ABD Başkanı Barack Obama, Florida'da Kur'an-ı Kerim yakarak provokatif bir eyleme imza atanlara sert bir dille tepki gösterdi. "Kur'an da dahil olmak üzere kutsal kitaplara saygısızlık yapan bağnazdır." diyen Obama, eylemi kınamak amacıyla Afganistan'da yapılan gösteride hayatını kaybedenler için de başsağlığı diledi.

ABD'nin Florida eyaletinde bir Kur'an-ı Kerim nüshasının yakılmasına ABD Başkanı Barack Obama, sert şekilde tepki gösterdi. Obama, yaptığı yazılı açıklamada, bu eylemi "aşırı hoşgörüsüzlük ve bağnazlık" olarak niteledi. Açıklamasında, "Kutsal kitapların her birine ki; Kur'an da dahil saygısızlıkta bulunanlar ancak bağnazdır.'' ifadelerini kullanan ABD Başkanı, Florida'da gerçekleşen eylemi kınamak amacıyla Afganistan'da yapılan gösteride hayatını kaybedenler için de başsağlığı diledi. ABD Başkanı, açıklamasında, hiçbir dinin masum insanların öldürülmesini hoş görmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Florida'nın Gainesville kasabasında 20 Mart'ta küçük bir kilisede, rahip Wayne Sapp tarafından Kur'an-ı Kerim'in bir nüshası yakılmıştı. Provokatif eylemin geçen yıl 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kur'an-ı Kerim yakmayı planladığını açıklayan ve tepkiler üzerine planından vazgeçen Amerikalı rahip Terry Jones'un liderliğinde gerçekleştiği belirtiliyor.

Eylemin ardından Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde yapılan saygısızlığa tepki göstermek için bir protesto yürüyüşü düzenlenmiş, yürüyüşün kontrolden çıkması üzerine şehirde bulunan BM ofisine yönelik saldırıda 7 görevli olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Gösterilerin ülkenin güney ve kuzeyinde devam etmesi üzerine ölü sayısının 20'ye ulaştığı ifade ediliyor. Taliban taraftarı olduğu iddia edilen iki canlı bombanın da Kabil'in dışında bulunan NATO üssüne girmeye çalıştıkları sırada öldürüldükleri duyuruldu. Olay sonunda 3 NATO askerinin de yaralandığı bilgisi verildi. Celalabad'da da dün iki bin kişinin katılımıyla provokatif eylem protesto edildi. Olayların ardından dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi arayarak, olayla ilgili suçluların yakalanarak adalete teslim edilmesini istedi. Afgan yetkililer ise rahip Terry Jones'un tutuklanmasını istedi. Afgan yetkililer, Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan çirkin saldırının 'bireysel özgürlük' ile korunmaması gerektiğini dile getirdi. Rahip Jones ise Afganistan'daki protestolara yönelik yaptığı açıklamada, "İşte biz ne diyorsak, olaylar da bunu kanıtlıyor.'' şeklinde konuştu.

ZAMAN