Dört yıl önce eşcinsel evliliklere karşı olduğunu belirten Obama, artan baskılar üzerine eşcinsellerin toplumda tanınması gerektiğini açıkladı.

 

ABD Başkanı Barack Obama çarşamba günü Amerikan ABC televizyonu ile yaptığı röportajda, “Kişisel olarak benim için konunun üstüne gidip, eşcinsel evliliklerin önemli olduğunu vurgulamak çok önemli” şeklinde konuştu.

 

Amerikan toplumunda oldukça tartışmalı bir konu olan eşcinsel evliliklerine yönelik son olarak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın bu konudaki tutumu hakkında hâlâ düşünmekte olduğu açıklaması yapılmıştı. Ne var ki, Obama'nın konuya ilişkin rengini belli etmesi gerektiği yönünde baskılar artınca, açıklama yapmak zorunda kaldı.

 

Dört yıl önce farklı görüşte olan Obama röportajda, zaman içinde aile, arkadaş ve komşuları aracılığı ile fikrini değiştirdiğini kaydetti. Amerikan toplumunun da eşcinsellere karşı tutumunun olumlu yönde geliştiğini belirtti.

 

'BAZI HRISTİYANLARLA FİKİR ÇATIŞMASI YAŞIYORUM'

Obama ayrıca görüşleri nedeniyle bazı Hrıstiyanlarla arasında bir fikir çatışması olduğuna dikkat çekti. Ancak kendisinin ve eşi Michelle'in Hrıstiyanlığın gereklerini yerine getiren kişiler olarak başkalarına, kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa öyle davranılması gerektiği görüşünde olduklarını vurguladı. Obama ayrıca kızlarının, eşcinsel çiftlerin çocukları ile arkadaş olduklarına da dikkat çekti.

 

Ayrımcılıkla mücadele örgütü Human Rights Campaign'in başkanı Chad Griffin, Obama'yı açıklamalarından dolayı övdü. Griffin, “Başkan milyonlarca genç eşcinsel Amerikalıya, Amerikan rüyasının onlar için de geçerli olduğuna dair umut verdi” dedi.

 

CUMHURİYETÇİLER KARŞI

Amerikan medyası, Barack Obama ropörtajının, tartışmalı eşcinsellik konusunu başkanlık seçim kampanyalarının en önemli konusu haline getireceğine yer veriyor. Birçok yaşlı ve muhafazakâr eyaletlerin seçmenleri, eşcinsellere karşı çıksa da toplumda genel olarak eşcinsellere yönelik toleransın arttığı belirtiliyor.

 

Cumhuriyetçiler eşcinsellere karşı dururken, Pew Research Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırma, ülke genelinde vatandaşların yüzde 43'ü eşcinsellere karşıyken, yaklaşık yüzde 47'sinin tanınmalarına onay verdiklerini ortaya koydu. 2001 yılında eşcinsellere karşı olanların oranı yüzde 60 idi. ABD'de halihâzırda altı eyalette eşcinsel evliliklere izin veriliyor.

 

© Deutsche Welle