ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Suriye'ye askeri müdahale olasılığı öncesinde Beyaz Saray'da ABD Kongresi başkanlarıyla görüştü.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Suriye ile ilgili oylamayı mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirmesini isteyen Obama, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin sınırlı olacağını, Irak ve Afganistan'daki gibi uzun bir savaş olmayacağını belirtti.

Obama, "Suriye'de sınırlı bir müdahale planlıyoruz. Orantılı bir operasyon olacak. Bununla Esad'ın askeri kapasitesini geriletmeyi hedefliyoruz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki rejimin askeri kapasitesini geriletirken, aynı anda Suriyeli muhalifleri güçlendirecek bir stratejiye sahip olduklarını da dile getirdi.

'MÜTTEFİKLERİMİZİ KORUMALIYIZ'

"Bölgedeki müttefiklerimiz olan Türkiye, Ürdün ve İsrail'i korumak için hareket etmeliyiz" diyen Obama, Suriye'ye kara harekatı planlamadıklarını da söyledi.

Obama, geçtiğimiz günlerde, Suriye rejiminin 21 Ağustos’ta başkent Şam’ın doğusundaki bir operasyonda kimyasal silah kullandığını belirterek, ABD’nin Suriye’nin bu davranışını cezasız bırakmaması gerektiğine inandığını söylemişti. Obama, yetkisinin olmasına karşın Suriye’ye yönelik harekatı için ABD Kongresi’nden onay isteyeceğini belirtmişti.

ABD Kongresi’nin Suriye’ye yönelik müdahaleye ilişkin oylamayı 9 Eylül günü yapması bekleniyor.

FRANSA TEK BAŞINA VURMAYACAK

Öte yandan olası Suriye operasyonuyula ilgili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'dan bir açıklama geldi. Hollande, ABD Kongresi'nden Suriye'ye müdahale izni çıkmaması durumunda, müdahaleyi tek başlarına gerçekleştirmeyeceklerini söyledi. (AJANSLAR)