Türkiye'de birçok kez tartışma konusu haline gelen biber gazı kullanımı konusunda, ABD'denörnek bir karar çıktı. Amerika'daki "Wall Street'i işgal et" eylemleri sırasında oturdukları yerden kalkmayan öğrencilerin yüzüne kısa mesafeden biber gazı sıkan ve büyük tepki toplayan polisin, işten atıldığı ortaya çıktı.

Hürriyet Planet'in haberine göre, California Üniversitesi'nde 11 yıl görev yapan Pike, ilk olarak ücretli izne ayrıldı, bu hafta ise 110 bin dolarlık yıllık anlaşması tamamen feshedildi.

Karar, polis şefi Matthew Carmichael'ın işten çıkarma mektubunun sızdırılması sonucu öğrenildi.

Sacramento Bee'nin bildirdiğine göre, işten çıkarma kararı, California Üniversitesi'nin çalıştığı özel bir avukatlık firmasınca yürütülen soruşturmanın Pike'ın suçsuz olduğu sonucuna varan, 1 Mart tarihli 76 sayfalık raporuna rağmen alındı.  

Pike'ın, kaçmak yerine cesurca oturup direnen öğrencilere yakın mesafeden biber gazı sıktığını gösteren video, internete sızdığında büyük tepki çekmiş, uluslararası medyada geniş yer almış ve milyonlarca kez izlenmişti. 

TÜRKİYE'DE DE YAŞANIYOR
Polisin, başta öğrenciler olmak üzere eylem yapan halka karşı kullandığı biber gazı Türkiye'de de birçok kez tartışma konusu oldu.

Yakın geçmişte meydana gelen en acı olay ise Yalova'da polisin biber gazı sıktığı 31 yaşındaki astım hastası bir gencin hayatını kaybetmesiydi.

Geçen Mayıs ayında, sokakta yürürken görüp ayırmaya çalıştığı kavganın ortasında kalan Çayan Birben, gelen polislerin tarafları ayırmak için sıktığı biber gazından etkilenip hastanelik olmuş, Yalova Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmasına rağmen yaşamını yitirmişti. Yakınları, Birben'in astım hastası olduğunu ve polisin uyarılara rağmen biber gazı sıktığını öne sürmüştü. Yalova Emniyet Müdürlüğü ise olay günü Birben'in 4-5 kişilik bir grupla başka bir gruba saldırdığını, polislerin tarafları ayırdığını açıklamıştı.

Adli ve idari soruşturması halen devam eden bu olaydan sonra, polisin biber gazlı müdahalesi hakkında uzun süre tartışmalar yaşandı. (cumhuriyet)