İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen İran nükleer müzakerelerinde, İran ve 5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ve Almanya) arasında ana konularda anlaşmaya varıldı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif attıkları twitter mesajlarında nükleer görüşmelerinde ana çerçeve üzerinde ulaşıldığını belirtti.

Ruhani mesajında "Nükleer programda ana çerçeve üzerinde uzlaşıldı. Anlaşma metni yazımı hemen başlayacak" dedi. Zarif ise "Çözüm bulundu. Taslak üzerinde çalışmaya hazırız" diye yazdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından atılan mesajda ise "Nihai anlaşma için çerçeve üzerinde anlaşıldı" ifadesine yer verildi.
Ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de anlaşmaya varıldığına dair bir twitter mesajı attı.

Fransız Haber Ajansı (AFP), İran medyasının, uzlaşma kapsamında İran'ın santrifüj sayısını 19 binden 6 bine indireceğini aktardığını bildirdi.
Twitter mesajlarının ardından ilerleyen dakikalarda AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Cevad Zarif anlaşmayla ilgili ortak bir açıklama düzenledi.
Anlaşma taslağının hazırlanmasına başlandığı belirtildi.

Mogherini, İran'ın tek bir nükleer tesisinin kalacağını ve nükleer programının belirli oranda kısıtalanacağını açıkladı. Taslağın 30 Haziran'a kadar hazır olması planlanıyor.Zarif, üzerinde varılan anlaşmaya göre, nihai anlaşmayla birlikte İran'a yönelik yaptırımların kaldırılacağını söyledi.

OBAMA: TARİHİ ANLAŞMA

Kısa bir süre sonra ABD Başkanı Barack Obama da anlaşmayla ilgili bir açıklama yaptı. İran televizyon kanalları Obama'nın konuşmasını canlı olarak yayınladı.
Obama İran'la tarihi bir uzlaşmaya varıldığını belirtti. 

Bununla birlikte "İran'ın aldatmaca yapması durumunda dünyanın bunu bileceğini" söyledi. Obama, anlaşmanın tek başına ABD'nin İran'a yönelik güvensizliğini sonlandırmayacağını da söyledi. Müzakereler 5+1 ile İran arasında Lozan'ın Beau-Rivage Palace Hotel'inde gerçekleştiriliyordu.

(BBC Türkçe)