ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) belgelerinde, 2008’de Suriyeli Tuğgeneral Muhammed Süleymanın öldürülmesiyle ilgili detaylar açığa çıktı. Belgelere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın üst düzey askeri danışmanlarından biri olan Süleyman, İsrail tarafından öldürüldü.

Radikal'in Russia Today’e dayandırdığı haberine göre, Süleyman, Suriye’nin Tartus kentinde bulunan deniz kenarındaki evinde verdiği akşam yemeği esnasında başından ve boynundan vurulmuştu. İsrail deniz komandolarının suikasti gerçekleştirdikten sonra deniz yoluyla uzaklaştığı belirtilen belgelerde, ABD istihbaratının da operasyondan haberdar olduğu görülüyor.

ABD'NİN DE HABERİ VARDI

ABD istihbaratının İsrail ordusunun iletişim sinyallerini takip ettiğinin belirtildiği belgelerin, “Sinyal istihbaratıyla elde edildi” anlamına gelen “SI” olarak sınıflandırıldığı bildirildi. Belgede ismi belirtilmeyen eski bir ABD istihbarat yetkilisinin olayla ilgili açıklaması da yer aldı. Yetkili, “İsrail’in askeri iletişimine erişimimiz bir süredir vardı” ifadesini kullanıyor.

Daha önce Suriye medyasında çıkan haberlerde, suikastin İsrail tarafından gerçekleştirildiği pek çok kez vurgulanmış, ancak olayla ilgili herhangi bir belge ortaya çıkmamıştı.

MUĞNİYE'Yİ DE ÖLDÜRMÜŞLERDİ

Süleyman’ın öldürülmesi İsrail İstihbarat Teşkilatı (Mossad) tarafından İsrail dışında gerçekleştirilen ilk yasa dışı suikast olma özelliği taşımıyor. Bu olaydan altı ay önce de Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İmad Muğniye İsrail ve ABD’nin ortak operasyonuyla Suriye’nin başkenti Şam’da öldürülmüştü.