İsrail askeri Gilan Şalit, 5 yıl boyunca Hamas'ın elinde rehine tutulmuş, Şalit'in serbest bırakılması için ailesinin başlattığı kampanya önce İsrail'de sora da tüm dünyada yankı bulmuştu. Ve Ekim 2011'de Hamas, binden fazla Filistinli mahkumun karşılığında Gilan Şalit'i serbest bırakmıştı.

 

5 yıl boyunca oğlunun serbest bıraklıması için mücadele eden Noam Şalit, şimdi de mücadelesini İsrail hükümetinin politikalarına karşı veriyor.

 

"BEN DE YAPARDIM"

Son olarak bir İsrail televizyonuna mülakat veren Noam Şalit, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İsrail askerlerinin kaçırılması ile ilgili olarak, eğer Filistinli olsaydı kendisinin de benzer eylemlere katılacağını söyledi.

 

"BAĞIMSIZLIK İÇİN BİZ DE YAPTIK"

Şalit bu görüşünü bir adım daha öteye taşıdı ve Hamas'ın İsrail askerlerini kaçırmasını, İsrail'in bağımsızlığını kazanmadan önce paramiliter Yahudi örgütü Haganah'ın İngiliz askerlerini karçırmasıyla karşılaştırdı. Şalit, "bağımsızlık için savaşırken biz de İngiliz askerlerini kaçırıyorduk" diye konuştu.

 

"KARŞILIKLI SORUMLULUK"

Oğlunun serbest kalması için yaptığı kampanyaya da değinen Noam Şalit, kampanyasının kilit noktasının "karşılıklı sorumluluk ve Asker ya da değil hiç bir İsrail vatandaşını geride bırakmamak" olduğunu vurguladı.

 

bu konuda herkesle müzakere yapmaya hazır olduğunu belirten Şalit, bununla bağlantılı bir soruya yanıt olarak da eğer İsrail'in varlığını bir Yahudi devleti olarak kabul ederse Hamas'la da el sıkışabileceğini söyledi.

 

NETANYAHU'YA AĞIR ELEŞTİRİLER

Oğlunun serbest bırakılması konusunda, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun politikaları da Şalit'in eleştirilerine hedef oldu. Oğlu, onun hükümeti zamanında serbest bırakılmış olsa ve Netanyahu'ya "Gilad'ı eve getiren kişi" payesi verilse de Noam Şalit'e göre, İsrail Başbakanı yeterli sorumluluğu üstlenmedi. Şalit bu görüşünü şu sözlerle savundu.

 

"Toplumun yüzde 70-80'i Gilad'ın serbest bırakılması için müzakere yapılması gerektiğini düşünüyordu ve başka bir Ron Arad (Lübnan'da kaçırılan İsrailli pilot) vakası kabul edilemezdi. Netanyahu da bu gördü."

 

"POLİTİKA YAPIYOR"

İsrail hükümetinden, Şalit'in sözlerine karşı bir açıklama yapılmadı. Ancak ismini vermeyen bir yetkili, Noam Şalit'in muhalif İşçi Partisi'nden milletvekili adaylığını açıkladığını vurgulayarak, sözlerini bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini belirtti. (habertürk)