Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ulusal ve uluslararası sağ muhalefetin karşı çıktığı Kurucu Meclisin yetkilerini tanıdı. Maduro, şiddet ortamında doğan meclisin barışı ve refahı getirmek gibi net bir görevlerinin olduğunu söyledi. Yeni bir anayasa yapmak yetkisine sahip olan Kurucu Meclis'in görev süreci Ağustos 2019'da dolacak.

Devlet Başkanı Maduro, Kurucu Meclisteki ilk konuşmasına görevini "barışa ve refaha doğru giden yolu doğruluk ve adalet ile açmak" olarak tanımladığı meclisin diyalog, barış, egemenlik, saygı, hoşgörü ve ulusal birlik getireceğini söyleyerek başladı.

Ülkede "anayasal sistemi devirmek için" aylardır devam eden şiddet eylemlerine değinen Maduro, "Aylardır sert saldırılar altında yaşıyoruz. (…) 120 gündür süren şiddet, yakılan insanlar neye hizmet etti? 100'den fazla kişinin ölmesi neye hizmet etti?" diye sordu.

Maduro şöyle devam etti: "Kurucu İktidar bu şiddetli çalkantının ortasında doğdu ve ondan başka bir çaremiz yoktu."

ABD'YE MESAJ

Maduro, Venezuela'ya karşı ekonomik yaptırım uygulayan ABD yönetimine de bir mesaj gönderdi: "Venezuela'yı küçümsemeyin. Venezuela'ya emir verirken dikkatli olun. Burada problem Maduro değil. (...) Bu yetki isteyen bir adam değil, bir halk var" dedi.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump'tan ilişkilerin normalleştirilmesini ve Venezuela'ya saygı duymalarını isteyen Maduro, Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza'yı da bir sonraki BM Genel Kurulu sırasında Trump ile bir görüşme organize etmesi için görevlendirdi.

Maduro, ABD'nin Venezuelalı yetkililer hakkındaki yaptırım kararının da hiçbir hukuki dayanağı olmadığını söyleyerek Kurucu Meclis Başkanı Delcy Rodríguez'den bu konuda adaletin sağlanmasını istedi.

ABD, Maduro'yu 'diktatör' olarak tanımlayarak ABD vatandaşlarının ve ABD'li şirketlerin Maduro'yla ticari ilişki kurması yasaklamış ve bakan düzeyindeki pek çok Venezuelalı yetkilinin ABD'deki malvarlıkları dondurulmuştu.

SAĞ MUHALEFET YİNE SOKAKTA

Sağ muhalefet ise cumartesi günü için başkan Maduro'ya karşı eylem çağrısı yaptı. Ulusal Meclis'in MUD milletvekillerinden Freddy Guevara  "Tekrar ayağa kalkıp sokağa çıkma zamanı" dedi.

Sağ muhalefet elindeki Ulusal Meclisin yetkilerini elinden alacağı ve bunu da demokrasiye aykırı olduğu gerekçesiyle Kurucu Meclise karşı çıkıyor.

Kurucu Meclis kararı, 1 Mayıs'ta Bolivarcı anayasanın "devleti dönüştürmek" amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347. maddesine dayanarak alınmıştı. Venezuela anayasasına göre ülkede Kurucu Meclis'in üzerinde bir güç bulunmuyor.

Sağ muhalefetin çağrısıyla Nisan başından beri süren şiddet gösterilerinde en az 120 kişi yaşamını yitirmişti. (Kaynak: Haberler.com)