İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısından İran’a ilişkin suçlamalarda bulundu.

Netanyahu, İran'ın gizli nükleer silah faaliyetlerine dair ellerinde yeni ve somut deliller olduğunu, İran'ın nükleer arşivinin kopyalarını ele geçirdiklerini iddia etti.

İsrail lideri, 'İran yönetiminin daha önce hiç nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını savunduğunu, ama ele geçirdikleri yarım ton İran belgesinin geçmiş nükleer silah programlarını kanıtladığını' öne sürdü.

'Ele geçirdikleri 100 binden fazla belgenin nükleer anlaşmanın yalanlar üzerine kurulu olduğunu kanıtladığını' ortaya atan Netanyahu, 'ellerindeki belgelerin İran'ın tüm dünyaya yalan söylediğini kanıtladığı' iddiasında ısrar etti.

Arka tarafa klasörlerin dizildiği bir kütüphane koyan ve büyük ekrandan PowerPoint programıyla fotoğraflar ve videolar gösteren İsrail lideri, İngilizce konuşarak sunum yaptı.

Netanyahu ,''2015'te anlaşmayı imzalamasının ardından İran gizli dosyalarını saklama çabalarını yoğunlaştırdı. 2017 yılında nükleer silah arşivini Tahran'ın Şorabad bölgesinde çok gizli bir yere taşıdı'' iddiasında bulundu.

Amad kod adlı gizli bir proje olduğundan, proje 2003'te rafa kaldırılsa da saha çalışmalarının devam ettiğinden söz eden Netanyahu, ''2015 anlaşmasından sonra bile İran gelecekte kullanmak üzere nükleer silah bilgisini korumaya ve genişletmeye devam etti'' dedi.

Netanyahu'nun sunumunun ve son gelişmelerin İran anlaşmasıyla ilgili yüzde 100 haklı olduğunu gösterdiğini dile getiren Trump, İran'ın davranışlarının kabul edilebilir olmadığını, füze denemeleri yapan İran'ın bir köşde rahat durmadığını ifade etti.

İran'la anlaşmadan çekilip çekilmeyeceği sorusunda doğrudan cevap vermeyen Trump, ABD'nin çekilse bile gerçek bir anlaşmayı yeniden müzakere edebileceğinden söz etti. Anlaşma uyarınca İran'a yaptırımların kalkmasından ABD'nin bir kazancı olmadığını da söyledi.