Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat ile diyalogla sorunların çözülebileceğini ifade ederek, “Tek saf olursa iyi adım atabiliriz” dedi.
 
Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat ile sorunların anayasa esasına göre diyalogla çözülmesini ümit ettiklerini belirterek, “Mevcut sorunlar daha fazla artmadan, bir an önce müzakerelere başlamayı ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“Henüz Kürt heyetinin Bağdat'a gönderilme tarihi belli değil” diyen Barzani, “Onlardan yanıt bekliyoruz. Yeni bir sayfa açarak, barışçıl bir şekilde diyalog masasında sorunları çözülmesini ümit ediyoruz. Bu konuda Bağdat'tan yanıt bekliyoruz” dedi.
 
Barzani, “Maalesef şuana kadar bazı yerlerde askeri operasyonlar sürüyor. Askeri operasyonlar bölgenin istikrarını olumsuz etkilerken, diyalog sürecinin gecikmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
 
Değişim Hareketi'nin (Goran) önerdiği “Ulusal Kurtuluşçu Hükümeti” ile ilgili olarak Barzani, şunları söyledi:
 
“Şimdiye kadar sadece medyadan duyduk. Ayrıca Kürdistan'daki siyasi parti ve tarafların büyük bir bölümü mevcut olan hükümetinin içinde yer almaktadır. Kimlerin söz konusu hükümeti kimlerin talep ettiğini bilmiyoruz. Ancak bir önerisi olan varsa biz herkesi dinlemeye hazırız. Ulusal Kurtuluşçu Hükümeti'nin arkasındaki sebepleri doğruda öneri sahiplerinden duymak ve bu konuyu görüşmeye hazırız.”
 
Başkanlık ile ilgili tartışmalara ilişkin olarak ise Neçirvan Barzani şöyle devam etti:
 
“Bilindiği üzere Sayın Başkan daha önce de defalarca, Başkanlık meselesinin yasal olarak çözülmesini ve bir daha aday olmayacağını ve görevini devam ettirmek istemediğini belirtmişti. Sayın Barzani'nin bu görevi devam ettirmesinin sebebi IŞİD'e karşı savaştı. Sayın Başkan, şüphesiz Kürdistan Bölgesi'ndeki yasalara riayet edecek.”
 
Barzani şöyle devam etti: “İnşallah iyi olacak. Kürtler olarak bundan çok daha kötü durumları atlattık. Önemli olan bu durumdan nasıl kurtulmamızdır. Şimdi milletin birliği çok önemli. Kürdistanlı siyasi partiler, ihtilaf sokmaya çalışan eli engellememiz lazım. Kesinlikle bunun zamanı değil.
Bugün hepimiz birlik ve tek saf olma zamanıdır. Birlik içinde hep beraber bu zor durum karşısında durabilirsek, bu dönemi de atlatacağımızdan hiç şüphem yok. Kimseyi suçlama zamanı değil. Birlikte ve tek ses olma zamanıdır. Hep birlikte çalışma zamanıdır. Daha sonra tarihçiler ve uzmanlar bu durumun nasıl geliştiğini değerlendirsin.”
 
Askeri operasyonlardan dolayı 150 bin dolayında insan evinden olduğunu ifade eden Barzani, “Kerkük' ve diğer bölgelerden evinden olan göçzedelerin en kısa sürede evlerine dönmesini ümit ediyoruz. Göçzedelere kapılarını açan Erbil, Süleymaniye ve Duhok halkına teşekkür ediyorum. Göçzedelere yardım edilmesi için ilgili kurumların BM ile irtibat içindedir. BM, yeni göçzedeler için yardım sözünü verdi” diye konuştu. 

(Kaynak: Rudaw)