Nazi Almanyası'nın propaganda şefi Joseph Goebbels'in sekreteri Brunhilde Pomsel, 106 yaşında öldü.

Pomsel, 20. yüzyılın en önemli savaş suçlularından biri olarak kabul edilen Goebbels'in çok yakınında buluşmuş ve yaşamına da tanık olmuştu.

Nazi yöneticilerinin yanında çalışanlar arasında hayatta kalan son bir kaç kişiden biri olan Pomsel, tanıklıkları hakkında ilk defa hayatının sonuna doğru konuşmuştu.

Yakınlarda hazırlanan bir belgeselde Pomsel, altı milyon Yahudi'nin öldürüldüğü soykırım hakkında hiç bir şey bilmediğini söylemişti.

Geçen yıl yayınlanan "Bir Alman'ın Hayatı" adlı belgeselde Pomsel, "Bütün bir Alman nüfusu suçlu ilan edilmeyecekse" kendisinin de suçlu hissetmediğini söyledi.

1911 yılının Ocak ayında doğan Pomsel, 20 yaşına gelmeden önce bir Yahudi sigorta simsarının yanında çalıştı, sonra sağcı bir yazarın yardımcısı olarak işe girdi.

Hiç bir zaman politikayla ilgilenmediğini söylemesine karşın, Alman radyosunda iş bulabilmek için 1933 yılında seçimle işbaşına gelen Nazi partisine üye oldu.

Düzgün ve hızlı daktilo yazması sayesinde 1942'de Joseph Goebbels'in sekreterliğine getirildi. Goebbels o sırada Nazi hükümetinin "Kamu aydınlatma ve propaganda bakanı" idi.

Pomsel Goebbels'i "yakışıklı ama biraz kısa bir adamdı" diye hatırlıyor, her zaman bakımlı ve şık ama küstah biri olduğunu da ekliyordu.

Sadece bir sekreter olduğunu söyleyen Pomsel, hatıralarını anlatırken Nazilerin Yahudi Soykırımı'ndan haberdar olmadığını da söylemişti.

Pomsel "Bugün çıkıp, o sırada yaşasaydı o zavallı Yahudiler için bir şeyler yapacağını söyleyen insanlar var. Gerçekten samimiyetle böyle hissettiklerine inanıyorum. Ama o zaman yaşasalardı onlar da yapmayacaklardı" demişti.

Buna karşılık yaşlı sekreter üstlerinin yaptıklarının sorumluluğunu omuzlarında hissetmediğinde ısrar etmişti.

"Kendimi suçlu görmüyorum. Tabi bütün bir Alman nüfusunu o hükümetin işbaşına gelmesinin yolunu açmakla suçlamayacaksanız. Onun içinde hepimiz varız. Ben de dahil" demişti.

Brunhilde Pomsel'in Yahudi arkadaşı Eva Lowenthal 1943 yılının Kasım ayında ortadan kaybolmuş, 6 yıl sonra Pomsel arkadaşının Auschwitz toplama kampında öldüğünü öğrenmişti.

Pomsel İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde Sovyet güçleri tarafından yakalanmış ve 5 yıl bir esir kampında kalmıştı.

Serbest bırakıldığı 1950'de Alman devlet radyosunda işe giren Pomsel 20 yıl burada çalıştı.

Önde gelen bir Nazi ile çalıştığı dönem hakkında 2011'de kendisiyle yapılan bir gazete mülakatı ve 2016'da çekilen belgesel dışında konuşmamayı tercih etmişti.

Brunhilde Pomsel 106. yaş gününden bir kaç hafta sonra Münih'te öldü.

(Kaynak: BBC)