NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya tehdidine karşı oluşturulan acil müdahale gücünün NATO üyeleri tarafından onayladığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'ya destek amacıyla acil müdahale gücü oluşturma konuşunda liderlerle anlaşmaya varıldığını açıkladı. Rusya tehdidine karşı oluşturulacak müdahale gücüne kara ve deniz birliklerinin dahil edildiği bildirildi.

Rasmussen, binlerce askerlik kara birliklerinin önümüzdeki birkaç gün içerisinde konuşlandırılabileceğini söyledi.

Rasmussen, zirvede NATO'nun Irak'ta IŞİD'e karşı doğrudan askeri harekata dahil olması konusunu görüşmediklerini ifade ederek, "Bu konuda bir talep almadık" dedi.

IŞİD TEHLİKESİ

Rasmussen, Galler'in Newport şehrinde yapılan NATO zirvesinin ikinci gününde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Zirvede Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Rasmussen, iki yollu bir çalışmanın ortaya konulduğunu kaydetti. Rasmussen, şöyle konuştu:

"Birincisi, Irak'a yardım etmek için ve IŞİD tehdidine karşı gerekli adımların atılmasına kararlı birkaç müttefikin izleyeceği bir yoldur, bunu memnuniyetle karşılıyorum. Uluslararası toplum, bu tehlikeli örgütü durdurmak için elinden geleni yapmakla yükümlüdür. Diğer yol ise NATO yoludur. Irak hükümeti talep ederse, Irak'ta savunma kapasitesi geliştirme misyonu oluşturmayı değerlendirmek için hazır olmaya karar verdik. Tabii ki bu, Irak'ın talebine bağlıdır."

Savunma kapasitesini geliştirme misyonları, ilgili ülkenin savunma unsurlarının NATO standartları çerçevesinde yeniden yapılandırılmasına ve askerlerin eğitimine destek oluyor.

NATO'nun 2011 yılına kadar Irak'ta eğitim misyonu olduğunu anımsatan Rasmussen, İttifak'ın Irak'ta savunma kapasitesi geliştirmeyle ilgili tecrübesinin bulunduğunu vurguladı. NATO'nun havadan taşımaya destek gibi koordinasyon rolü oynamasına da karar verdiklerini belirten Genel Sekreter, IŞİD saflarında savaşmak için bölgeye giden yabancı savaşçılarla ilgili bilgi değişimi konusunda işbirliğini geliştirmeye karar verdiklerini dile getirdi. Rasmussen, "Çünkü bu konu güvenlik açısından ciddi endişe yaratmaktadır" dedi.

Irak'la ilgili bir başka soru üzerine de Rasmussen, Irak hükümetinin bazı müttefiklerden yardım talep ettiğinin bilindiğini kaydederek, ABD'nin IŞİD'e yönelik askeri harekatını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. "NATO'dan IŞİD'e karşı askeri müdahale konusunda bir talep olmadığını" belirten Rasmussen, dolayısıyla Irak hükümetinin talep etmesi halinde savunma kapasitesini geliştirme konusuna odaklanacaklarını kaydetti.

NATO'nun askeri harekata doğrudan dahil olması konusunu zirvede görüşmediklerini belirten Rasmussen, "Bu konuda bir talep almadık" dedi. (haberler.com)