NATO, Ukrayna ve Kırım'da yaşanan gelişmeler nedeniyle Rusya ile tüm sivil ve askeri ilişkileri askıya aldı.

ASKERİ İLİŞKİLER ASKIYA ALINDI

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi ülkenin 28 dışişleri bakanı, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından ilk kez bugün Brüksel’de toplanarak Ukrayna krizini ele aldı.

Yarın sona erecek, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği zirvede Moskova’yla sivil ve askeri işbirliğini resmen askıya alma kararı alındı.

NATO, ortak açıklamada, Rusya’yı “uluslararası hukuka geri dönmek için acil adımlar atmaya” çağırdı.

İttifaktan yapılan yazılı açıklamaya göre bakanlar, Ukraynalı mevkidaşları Andriy Deşiçitsiya ile Ukrayna’ya ve bu ülkenin savunma reformlarına nasıl yardımcı olabileceklerini konuştu.

YAKIN ÜLKELERLE İŞ BİRLİĞİ ARTACAK

NATO toplantısı öncesi Alman Der Spiegel dergisine sızan yedi sayfalık belgelere göre NATO, Ukrayna gerginliği nedeniyle Rusya’ya yakın Ermenistan, Azerbaycan ve Moldova ile askeri işbirliğini artıracak.

Tam üyelikleri gündeme gelebilecek bu üç ülkeyle ortak tatbikatlar ve eğitimler yapılacak. NATO jetleri rutin bir askeri tatbikatta bölgedeki hava devriyelerinde yer alacak.

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu de ABD’nin Bükreş’teki büyükelçiliği aracılığıyla ülkedeki NATO üssünde konuşlanan asker ve uçak sayısını artırmak istediğini açıkladı.

ABD, 1999’dan beri kullandığı Romanya’nın doğubatısında Karadeniz’deki Mihail Kog hava üssündeki 600 olan asker sayısı 1000’e çıkarmak istiyor.

NATO SİNYALİ VERMİŞTİ

NATO dışişleri bakanları toplantısının açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, sınırları yeniden çizmek için güç kullanmaya hazır olduğunu gösteren Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi süremeyeceğini söylemişti.

Bu bölgedeki güvenlik ve istikrarın nasıl korunacağını ele alacaklarını ifade eden Rasmussen, "Rusya, sınırları yeniden çizmek ve Avrupa'da fay hatlarını yeniden oluşturmak için güç kullanmaya hazır olduğunu gösterdi. Bu, Rusya'nın uluslararası taahhütlerine ve uluslararası hukuka aykırıdır." demişti. (haberler.com)