Afganistan'ın doğusundaki Laghman eyaletinde NATO'nun düzenlediği hava saldırısında en az 8 Afgan kadının öldüğü bildirildi. 

NATO, söz konusu saldırıda 30 silahlı isyancının öldürüldüğünü açıkladı; operasyonda kaçınılmaz olarak sivillerin de ölmüş olabileceğini belirtti.

Muhabirler, saldırının düzenlendiği yerin merkezi hükümetin erişemediği, uzak bir bölgede bulunduğunu kaydediyorlar.

Laghman'daki yerel yetkililer BBC'ye yaptıkları açıklamada en az 8 kişinin öldüğünü söylerken, eyalet yönetimi üyelerinden Gülzar Sangarwal 9 kadının öldüğünü söyledi.

ISAF güçleri sözcüsü Binbaşı Adam Wojack ise saldırı sırasında 5 ile 8 arasında sivilin ölmüş olabileceği söyledi.

Laghman Valiliğinden yapılan açıklamada sivillerin, bölgede yaygın olarak yapılan bir şekilde, kereste ve sert kabuklu meyvalar toplamak üzere Noarlam Saib vadisindeki ormanlara gitmiş oldukları belirtildi.

Ormanlarla kaplı bu dağlık bölgenin Taliban ve diğer isyancı hareketlerin tercih ettiği alanlardan olduğu kaydediliyor.

Daha önceki saatlerde de Afganistan yerel polisinin 4 NATO askerini öldürdüğü açıklanmıştı.

Güneydeki Zebul eyaletinde bir kontrol noktasına düzenlenen saldırıdan sonra 5 polisin ortadan kaybolduğu, birinin ise öldürüldüğü kaydedildi.

NATO askerlerinin Pakistan sınırı yakınlarındaki Zebul bölgesinde yer alan Mezan'daki bir polis karakoluna isyancı güçlerce düzenlenen saldırıyı durdurmaya çalıştıkları sırada, Afgan polis üniforması giymiş bir kişi tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Afganistan kaynaklı bir haberde, öldürülen NATO askerlerinin özel birliklere üye olduğu belirtildiyse de, NATO bunu reddetti.

Söz konusu 5 güvenlik görevlisinin saldırıya karışmış olup olmadıkları anlaşılamadı. Bir NATO yetkilisi askerleri öldüren şahsın kaçtığını ve saldırganların kaç kişi olduğunun henüz belirlenemediğini bildirdi.

Bu son saldırıyla, bu yıl içinde Afgan güvenlik güçlerince öldürülen NATO askerlerinin toplamı 51'e ulaştı.

Dün de polis üniformalı bir şahsın bir başka kontrol noktasına düzenlediği saldırıda 2 İngiliz askeri ölmüştü. Olayda bir Afgan polisin yaralıymış gibi davrandığı ve devriye gezen İngiliz askerleri yardımına gelince ateş açıp 2 İngiliz askerini öldürdüğü, bunun üzerine açılan ateşte kendisinin de öldürüldüğü açıklandı.

Cuma günü ise Afganistan'ın güneyindeki Bastion Kampı'na düzenlenen Taliban saldırısında 2 Amerikan deniz piyadesi öldü. Taliban militanları Helmand eyaletinde büyük bir alana yayılmış olan Bastion Kampı'na girmeyi başardı ve ABD'ye ait 6 Harrier uçağını tahrip etti.

Bu arada dün gece doğudaki Ningarhar eyaletindeki Hisarak'ta polis karargahına saldıran Taliban militanlarından en az 20'si öldürüldü. (BBC Türkçe)