Lübnan’da Şii örgüt Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’un güneyinde meydana gelen ve en az 22 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan radikal Sünni grupları sorumlu tuttu.

Hizbullah ve İsrail arasında 2006 yılında yaşanan savaşın 7’inci yıldönümü dolayısıyla, Hizbullah’ın yayın organı Al Manar televizyonundan destekçilerine seslenen Nasrallah, saldırının şüphelileri olarak Suriye’de El Kaide bağlantılı grupları işaret etti.

Nasrallah, “Suriye’de 100 savaşçımız varsa onlar 200 olacak, 1000 savaşçımız varsa onlar 2000 olacak ve eğer 5000 savaşçımız varsa onlar da 10000 olacak” dedi.

Hizbullah lideri, “Eğer benim veya tüm Hizbullah’ın Suriye’ye gitmesi gerekirse, Suriye’ye gideriz” diye konuştu. Hizbullah'ın "daha önce hiç olmadığı kadar" güçlü ve "Savaşçı" sayısının yeterli olduğunu belirtti.

Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen ve Şii nüfusun yoğunlukta yaşadığı Dahiye bölgesindeki Perşembe günü meydana gelen patlamada en az 22 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı.

Saldırıyı Ayşe Tugayları adlı Suriyeli muhalif bir grup üstlenmişti.

Grup, aynı bölgede bir ay önce meydana gelen ve 50’den fazla kişinin öldüğü bombalı saldırının da sorumluluğunu üstlendi. Hizbullah’ı ‘İran’ın sömürgeleri’ olarak adlandıran grup, saldırılara devam edecekleri tehdidinde bulundu.

Haziran ayı başında, Suriye ile Lübnan sınırındaki Kuseyr bölgesinde Suriye güçleri ve muhalifler arasında çıkan çatışmalarda Şii sivilleri savunmak gerekçesiyle Hizbullah da rejim safında yer alarak müdahil olmuştu. Kent, Hizbullah’ın da desteğiyle Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçti. (BBC)