İran, Myanmar'daki Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddetin durdurulması için Birleşmiş Milletler'i harekete geçmeye çağırdı. İran'ın girişimine uluslararası örgütlerden de destek geldi.

 

İran devlet televizyonunun haberine göre, Myanmar'da Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına ve katliama son verilmesi için İran yönetiminin uluslararası toplum, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve BM nezdinde girişimleri sürüyor.

 

Bu çerçevede İran'ın BM daimi temsilcisi Muhammed Hazai tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderilen mektupta, Myanmar'da yaşayan Müslümanlara yönelik eylemlerin durdurulması için derhal harekete geçilmesi istendi.

 

Myanmar'da çok sayıda sivilin katledildiği, cami ve evlerin yıkıldığına dikkat çekilen mektupta, Müslümanların yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklardan atılmasının kabul edilemeyeceği belirtildi.

 

İHH Myanmar Sorumlusu Sait Demir’in verdiği bilgiler şöyle: “Kendi bölgesinde hakimiyet kurmaya çalışan Myanmar hükümeti, Müslümanları katlediyor. İngilizlerin o bölgede işçiye ihtiyacı vardı ve Hindistan'dan Müslümanları buraya getirmişti. Arakanlılar şimdi dışlansalar da yüzyıllardır oradalar. Orası Arakanlı Müslümanların kendi toprağıdır. Arakan'da iki toplum yaşıyor. Yerli halk Müslümanlardan ve Rakhine Budistlerinden oluşturuyor. Müslümanlara karşı bir öfke var. Myanmar hükümeti Budizm milliyetçiliğini savunduğu için (Budist) Rakhinelere dokunmuyor. Rakhineleri kışkırtan Myanmar hükümeti, Müslümanların üzerine gidiyor. Myanmar'daki vatandaşlık yasasına göre Arakanlı Müslümanlar, 'yerleşimci halk' olarak görünüyor. Devlet dairesinde görev alamıyor. Doğan her çocuk Müslümanların başına iş açıyor. Her Müslüman, hükümetin isteği doğrultusunda ücretsiz olarak çalışmak zorunda."

 

“Müslümanlar Bangladeş'e sığınmak istedi. Fakat Bangladeş hükümeti, siyasi şartların ve maddi imkanlarının yetersiz olması sebebi ile bunu kabul etmiyor. Bangladeş'e girmeyi başaran yaralılar da kaçak olarak gelebiliyor. Evlerini terk ederek Bangladeş’e sığınmak isteyen Arakan Müslümanlarına Bangladeş hükümeti geçiş izni vermeyince Müslümanlar iki ülke arasında nehirlerde tekneler içerisinde yaşam mücadelesi veriyorlar.”

 

Arakan; Bangladeş, Burma ve Hint Okyanusu ile sınırlı bir Güneydoğu Asya bölgesi. Arakanlılar  Rohingya ırkına mensup. Dört milyon nüfuslu Rohingya Müslümanlarının iki milyonu, Burma rejiminin baskıları nedeniyle komşu ülkelere sığınmış durumda.

 

"SESSİZLİK DURUMU KÖTÜLEŞTİRECEK"

İran'ın BM daimi temsilcisi Muhammed Hazai tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderilen mektupta, uluslararası toplumun, Myanmar'daki katliamlar karşısında sessiz ve tepkisiz kalmasının buradaki Müslümanların temel haklarının gasp edilmesine ve durumun daha da kötüleşmesine neden olduğu uyarısında bulunuldu.

 

Myanmar hükümetinden de olumlu ve yapıcı hareket etmesi, uluslararası toplumun endişelerini gidermesi ve Müslümanların kendi yurtlarında güvenli biçimde yaşamalarını sağlanmasını beklendiği belirtildi.

 

İTT HAREKETE GEÇİYOR

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile yaptığı görüşmede konuya değindi.

 

İhsanoğlu, İİT'nin Myanmar'daki sivil toplum kuruluşları ve bütün uluslararası insan hakları örgütleriyle temasa geçeceğini, buradaki Müslümanlara yardım gönderileceğini söyledi.

 

TWITTER’DA GÜNÜN KONUSU

Eski adı Burma olan Myanmar'daki Müslümanların durumu sosyal medyada da günün konusu oldu.

 

Türkiye'deki Twitter kullanıcıları arasında #ARAKANdiyebiryervar ve #StopKillingBurmeseMuslim (Burmalı Müslümanları Öldürmeyi Bırakın) hashtag'leri günün konuları arasında ilk iki sıraya yükseldi.

 

Anadolu Ajansı da Twitter mesajında "Myanmar'daki katliamı tüm dünyaya duyurmak için 5 ayrı dilde haber yayınına başladığını" bildirdi.

 

İhsanoğlu ayrıca, Myanmar yönetimine saldırıları durdurması ve Müslümanları koruması için baskı yapılacağını ifade etti.

 

İran ve İTT’nin çabalarına Batı’dan da destek geldi.

 

AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Af Örgütü dün akşam bir açıklama yaparak Myanmar'da devam eden şiddet olaylarında hedefin azınlıkta olan Rohingya Müslümanları olduğunu bildirdi.

 

Örgütten yapılan açıklamada, ülkede olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından devam eden şiddet olaylarında hem güvenlik güçlerinin hem de yerel Rakhine Budistleri'nin suçlu olduğu belirtildi.

 

Açıklamada ayrıca yaralanan, ölen ve tecavüze uğrayanların sayısının bilinmediği belirtilirken, grubun Asya sorumlusu Benjamin Zawacki, şiddetin öncelikli olarak Rohingyalılara yönelik olduğunu ileri sürdü.

 

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Birleşik Krallık, Burma Rohingya Kuruluşu'nun (BROUK) Başkanı Tun Khin de uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve Myanmar rejimine baskı yapması gerektiğini söyledi.

 

Myanmar'daki Müslümanlara yönelik şiddet olaylarıyla ilgili, geçen ay İngiliz Parlamentosu'ndaki Myanmar parlamento grubunda konuşma yapan Khin, şimdiye kadar binden fazla Müslümanın Arakan'da kayıp olduğunu ve birçoğunun öldüğünün tahmin edildiğini kaydetti.

 

Arakan'da birçok insanın, gördüğü işkencenin yanı sıra açlıktan da hayatını kaybetmekte olduğunu belirten Khin, "Su, yiyecek ve ilaç yok" dedi.

 

İngiliz hükümetinin Myanmar'daki insan hakları ile demokrasiyi desteklediğini ve reformların gerekliliğini vurguladığını ifade eden Khin, ancak bunun yeterli olmadığını, İngiliz hükümetinin ve uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve Myanmar rejimine baskı yapması gerektiğini kaydetti.

 

"Şiddetin sona erdirilmesi ve insani yardımın yapılabilmesi için uluslararası toplumun Myanmar rejimine ve hükümetine baskı yapması gerekir" diyen Tun Khin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Myanmar'daki Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına dikkati çekmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. (Hürriyet, Konhaber ve ajanslar)