İran’da altı genç Pharrell Williams’ın Happy (Mutlu) şarkısına klip çekmelerinin ardından gözaltına alınmıştı. Gençler gözaltında üç gün kaldıktan sonra dün kefaletle serbest bırakıldı.

IranWire’ın haberine göre gençlere yakın bir arkadaşlarının kaza geçirdiği telefonla bildirilmiş, kendilerine verilen adrese gelen gençler ise gözaltına alınmıştı.

Televizyonda yayınlanan sorgu videosunda bir polis memuru kameraya “Gençlerimiz aktör ve şarkıcı gibi kimselerden uzak durmalıdır, gördüğünüz gibi bu insanları çok kısa sürede tespit edip tutuklayabiliyoruz” demiş, IranWire polislerin gençlere ve ailelerine medyaya konuşmaları dahilinde serbest bırakılmayacaklarını söylediklerini yazmıştı.

Videoda yer alan altı genç ise 30 milyon tümen (yaklaşık 25 bin TL) karşılığında serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan gençlerden Reyhaneh Travati’nin kardeşi Siavash Taravati “Kardeşim ve arkadaşları İran’daki tüm sorunlara rağmen mutlu olunabileceğini göstermek istemişlerdi” dedi.

Gençlerin gözaltına alınmalarının ardından Twitter’da #freehappyiranians hashtagi açıldı. İran International Campaign for Human Rights örgütü de kampanya başlattı. Kampanya sorumlusu Hadi Ghaemi “Eğer İranlı gençlerin ne kadar mutlu olduklarını dünyaya anlatmaları bir suçsa yönetim gerçekten korkuyor demektir” diyerek gençlerin serbest bırakılmasını istedi.

Happy şarkısının sahibi Williams’da Twitter hesabından “Mutluluk yaymak isteyen bu gençlerin tutuklanması beni derinden üzdü” mesajını paylaşmıştı.