Musul ve Rakka'da IŞİD'in elinde esir tutulan 70 Ezidi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlediği özel bir operasyonla kurtarıldı. Sputnik'e konuşan IKBY Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi Temsilcisi Xeyri Bozan, "Kurtardığımız Ezidiler Musul, Telafer ve Rakka'dan. Musul'da hala çok sayıda esir Ezidi var, onları da kurtaracağız" dedi.
 
IŞİD'in Musul'a bağlı Şengal ilçesine 2014 yılında düzenlediği saldırıda esir olarak alınan binlerce Ezidi, Musul, Rakka ve Telafer gibi kentlere götürülmüştü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı özel bir ofis ise o tarihlerden bu yana IŞİD'in kaçırdığı Ezidileri kurtarmak için çalışıyordu. Ezidi Kurtarma Ofisi'nin dün 70 Ezidiyi IŞİD'in elinden kurtardığı açıklandı.
 
Konuyla ilgili IKBY Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi Temsilcisi Xeyri Bozan, Sputnik'ten Hikmet Durgun’a konuştu.
 
'PEŞMERGE DEĞİL BİZ KURTARDIK'
 
Bozan, "70 Ezidiyi Musul operasyonunu düzenleyen Peşmerge veya Irak ordusu askerleri kurtarmadı. Kürdistan Hükümetine bağlı olan Ezidi kurtarma ofisimiz kurtardı. Özel bir operasyonla onları kurtardık. Operasyonda bazı kişilerden de destek aldık. Güvenlik gerekçesiyle nasıl kurtardığımızı söyleyemeyiz. Kurtardığımız 70 kişinin çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Kurtarılan 70 kişi Musul, Rakka, Telafer ve Havice'de tutuluyordu. Kurtarılan Ezidiler Şengal Ezidileridir. Onları ailelerinin yanına götürdük. Bir kısmını ise kendi istekleri doğrultusunda kamplara yerleştirdik" dedi.
 
'3 BİNDEN FAZLA ESİR VAR'
 
IŞİD'in elinde kurtarılmayı bekleyen 3 binden fazla Ezidinin olduğunu dile getiren Bozan, şimdiye kadar 2 binden fazla insanın da kurtarıldığını kaydetti. Musul'da da yüzlerce Ezidinin tutulduğuna dikkat çeken Bozan, Ezidilerin Musul'un kurtarılmasını beklediklerini ifade etti. (Kaynak: sputniknews.com)