Musul operasyonunun ikinci gününde Irak ordusunun üç koldan saldırı başlattğı belirtiliyor.

Irak ordusunun Başika'daki Türkiye askerlerinin bulunduğu üssü de kuşattığı öne sürüldü.

Ninova Meclis Üyesi Henin Qedo, Musul operasyonuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Qedo, Irak güçlerinin üç koldan Musul’a doğru hamle yaptığını söyledi. 

Qedo, "Irak 9. Zırhlı Tugayı Guwer cephesinden, Irak Federal Polisi Selmiye ve Hemdaniye çevresinden hücuma başladı. Birinci kol Guwer ile Musul arasındaki ana yol üzerinde, ikincisi ise Dicle Nehri kıyısında Selamiye’ye doğru, üçüncü kol ise Hemdaniye’dendir." dedi.

Qedo, Hemdaniye çevresinden ilerleyen gücün asıl hedefinin, Dicle Nehri'nin güney yakasından ilerlemek olduğunu ifade etti.

‘İKİ CEPHEDE ÇATIŞMALAR VAR’

Musul Operasyonu Ordu Sözcüsü Yahya Resul da, Güney Kürdistan ajanslarına yaptığı açıklamada, üç koldan gelişen operasyonu doğruladı.

Resul, gün sonunda Musul’a güneybatı istikametinden 20 kilometre yaklaşmayı planladıklarını dile getirdi.

Gün içerisinde yaşanan çatışmaların şiddetli geçtiğini kaydeden Resul, Guwer ve Giyara bölgesinden hareket eden güçlerinin şiddetli bir çatışma içerisinde olduğunu ve IŞİD’in Irak güçlerinin ilerleyişini durdurmaya çalıştığını ifade etti.

Kayıplarının olduğunu doğrulayan Resul, kesin rakamları vermek için çok erken olduğunu söyledi. Guwer cephesinden hareket eden birinci kolun Nemrut kasabasına girdiği bağımsız kaynaklarca da doğrulandı.

56 PETROL KUYUSU KONTROL ALTINDA

Irak devletinin resmi yayını olan Iraqiye televizyonu da, IŞİD’e ait çok sayıda cenazenin ordu ve federal polis kontrolündeki bölgelerde kaldığını duyurdu.

Gün içerisinde 30 IŞİD üyesinin öldürüldüğü ve bir IŞİD emirinin de Hud köyünde federal polis tarafından öldürüldüğü öne sürüldü.

Operasyonun yavaşlatılması için IŞİD tarafından ateşe verilen petrol kuyularından 56’sı da Iraklı güçlerin eline geçti.

DOĞU CEPHESİ İLERLİYOR

Irak Başbakanı Haydar İbadi tarafından ismi "Geliyoruz Ninova” olarak açıklanan operasyonda yer alan peşmerge ve Şii milis gücü Heşdi Şaabi’nin doğu cephesinden ilerlediği ifade ediliyor.

BAŞİKA KUŞATILDI İDDİASI

Bartella kasabası önlerinde çatışan güçlerin ilerlemesi de sürdüğü aktarılıyor. BAŞİKA Tüm cephelerde ilerleme ifade edilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bulunduğu Başika’da herhangi bir gelişme yaşanmadığı ifade ediliyor. Iraklı ve Kürdistanlı güçlerin Musul’u IŞİD’den kurtarmak için başlattıkları operasyonun birçok cephede tüm şiddetiyle sürerken, Başika’daki Türk askerinin varlığının IŞİD’e doğal kalkan oluşturduğu iddia ediliyor.

'TÜRKİYE ASKERİ HEDEF OLUR' 

Heşdi Şaabi Sözcüsü Yusuf el Kelabi, Irak ordu güçlerinin bugün Başika bölgesinde hızlı bir şekilde ilerleyerek bölgeyi kontrol altına aldığını açıkladı. Kelabi, Türk askerinin olduğu üssün kuşatıldığını öne sürdü.

Türkiye güçlerinin herhangi bir hareketliliğini sınırlamak amacıyla kuşatıldığını söyleyen Yusuf el Kelabi, Türkiye askerlerini girişimde bulunması halinde hedef olacaklarını ifade etti.

(Kaynak: DİHA)