Mısır'da Müslüman Kardeşler Hareketi'nin lideri Muhammed Bedii gözaltına alındı. Bedii'nin geçen Haziran'da Kahire'de Müslüman Kardeşler merkezinin önünde protesto düzenleyen sekiz kişinin ölümüyle ilgili olarak yargılanacağı belirtiliyor.

Bedii başkent Kahire'deki bir daireden zırhlı bir araçla götürüldü.

Mısır'da yüzlerce Müslüman Kardeşler taraftarının öldüğü geçen haftaki olayların ardından olağanüstü hal ilan edilmişti.

Sina yarımadasında İslamcı militanların öldürüldükleri belirtilen 25 polis memuru için ülkede üç günlük yas ilan edildi.

Pazar günü Kahire'de bir hapishane nakil aracında 36 İslamcı protestocu ölmüştü.

Güvenlik güçlerinin 3 Temmuz'da darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve iadesi talebiyle iki meydanda kamp kuran gruplara müdahale ettiği Çarşamba gününden bu yana yaklaşık 900 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Bunlardan 100'ünün asker ve polis memuru olduğu kaydediliyor.

Son birkaç gün içinde yüzlerce Müslüman Kardeşler üyesi gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii de Mursi'nin devrilmesinden sonra aranıyordu.

ŞİDDETE TEŞVİK SUÇLAMASI

Halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan Bedii'nin geçen Haziran'da Kahire'de Müslüman Kardeşler merkezinin önünde sekiz protestocunun ölümüyle ilgili olarak yargılanacağı belirtiliyor.

Bedii'nin 38 yaşındaki oğlu Ammar Bedii'nin geçen hafta Ramses meydanında vurularak öldüğü açıklanmıştı.

Muhammed Bedii'nin yardımcısı Hayrat el Şatır da, Muhammed Mursi'nin devrilmesinden sonra gözaltına alınmıştı.

Gözlemciler, Bedii'nin gözaltına alınmasının gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı ülkede gerginliği daha da artırabileceğini belirtiyor.

BBC Dünya Servisi'nden Yusuf Taha, Bedii'nin gözaltına alındıkktan sonraki görüntülerinin özel bir televizyon kanalında yayımlandığına dikkat çekerek geçici hükümetin olası müzakerelerden önce Müslüman Kardeşler'i elinden geldiğince zayıftlatmaya ve aşağılamaya çalıştığını söylüyor. (BBC TÜRKÇE)