PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilmek istenen Suriye toplantısının Suriye halklarının iradesini temsil etmediğini belirterek, “Suriye halklarının iradesinin temsil edilmediği hiçbir girişimin, krize çözüm üretmesi mümkün değildir” dedi.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 8-10 aralık tarihleri arasında “Suriye sorununa çözüm bulma ve muhalefeti bir paydada buluşturma” adıyla toplantı düzenleniyor.

Ehrar El-Şam ve Ceyş El-Fetih gibi grupların da yer alacağı toplantıya 100 yakın kişi katılırken, şu ana kadar Rojava Demokratik Özerk Yönetimi, PYD yönetimi ve YPG/YPJ güçlerinden toplantıya resmi olarak davet edilen olmadı.

Konuya ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Müslim, şu ana kadar Suriye’dek tüm halkların temsilcilerine herhangi bir davet ulaşmadığını, gerçekleşecek olan toplantının bu haliyle Suriye halklarının çıkarlarına hizmet etmeyeceğini söyledi.

Muslim, “Toplantı bazı bölgesel ve uluslararası güçlerin tabebi doğrultusunda gerçekleşiyor. Ancak bölgedeki ve Suriye’deki mevcut siyasi ve askeri gerçeği dikkate alan bir toplantı değildir.

Çünkü gerçek Suriye muhalafetinin en aktif ve dinamik aktörleri, temsilcileri bu toplantıya davet edilmemşlerdir. Bu durumda butün toplantıların hiçbir ciddiyeti de olmayacaktır” dedi.

Müslim, şu ana kadar Rojava Demokratik Özerk Yönetimine, ne PYD’ye ne de TEV-DEM çatısı altındaki diğer Rojava partilerine, YPG/YPJ güçlerine resmi bir davet ulaşmadığını ve herhangi bir çağrı da yapılmadığını söyledi.

Bu durumda Riyad toplantısının da geçmişte halkların iradesini dikkate almayan Cenevre ve diğer benzer toplantılar gibi sonuçsuz kalacağını belirten MÜslim, “böylesi bir toplantı Suriye halklarına hizmet etmeyecektir.

Nedeni de son derece açıktır: Toplantıda Suriye krizine ilişkin nasıl bir çözüm izleneceğine dair hiçbir somut proje ve siyasi çözüm yolu sunulmamaktadır. Çete gruplarına karşı en başarılı şekilde mücadele eden ve ağır bedelleri veren Kürt halkının haklarına ilişkin de hiçbir şey belirlenmemiştir” dedi.

Müslim, tüm bölgesel ve uluslararası güçlere de, Suriye’deki savaşın ve akan kanın durması için  göstermelik değil, gerçek anlamda sorumluluklarını yerine getirmeleri ve Suriye krizinin çözümü için tüm Suriye halklarının katılım sağlayıp iradesini temsil edebileceği bir yöntem ve yaklaşımı esas almaları çağrısında bulundu.