Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre görüşmeleri ve yeni ilan edilen Şehba kantonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik top atışlarını değerlendiren Müslim, “Halkımıza çağrımız şudur: Spekülasyonlara kulak asılmasın. Halkımız kendisine güvensin. Diğer halklarla kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz. Bu bizim ilkemizdir. Kürtlerin kazanımları, tüm halkların ve oluşumlarındır. Bundan emin olmalarını istiyoruz” dedi.

Yeni Özgür Politika’dan Ramazan Marankoz’un haberine göre Müslim, Cenevre görüşmelerine katılmak istediklerini ifade ederek, 15 Ağustos’ta Riyad’da yapılacak toplantıyı hatırlattı.

Müslim, “Eğer bir çözüm söz konusu olacaksa bizim toplantıda muhakkak bulunmamız gerekiyor” dedi.

Cenevre görüşmelerine değinen Müslim şöyle konuştu:

"Biz daha baştan söyledik, Cenevre görüşmeleri Suriye’ye gerçekten bir barış getirecekse o zaman tüm güçlerin masada bulunması gerekiyor. Şimdi bunlar bizim katılmamızı istemedi, demek ki barışı ya da en azından çözümü istemiyorlar. Gerçekten bir barış ve çözüm arıyorlarsa, etkili tarafların bulunması gerekiyor, hem politik hem askeri alanda. En son Riyad’da Suriye Koalisyonu’nun toplantısı vardı. Ayın 15’inde yine toplanacaklar. Yeni kararlar alacaklar, bu toplantıda gerçekten çözüm isteyenler Kürtlerin de katılmasını istiyor.

‘Demokratik yapı veya Kuzey Suriye Güçleri ile Suriye Meclisi bulunsun’ diyorlar. Eğer bir çözüm söz konusu olacaksa bizim toplantıda muhakkak bulunmamız gerekiyor. Suriye’nin barışı bizden uzak olamaz, bu imkansızdır. O nedenle katılanları gözden geçiriyorlar. Bir hamle yapıyorlar, olmuyor; tekrar deneme, yanılma meselesi gibi. Eğer koalisyon ciddi bir iş yapmak istiyorsa toplantıda bizim de olmamız gerekecek. Muhakkak çözüm istiyorlarsa biz orada olacağız."