Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Kuzey Suriye’deki acil durum, Türk işgali, Avrupa’nın güvenliği ve Türkiye anlaşmasına bir alternatif” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Slovakyalı AP Parlamenteri Branislav Skripek’in ev sahipliğindeki konferans Anna Politikovska Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferansa PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile Avrupa Süryani Birliği adına David Vergili konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Branislav Skripek, Rojava’nın içerisinde bulunduğu duruma dikkat çekmek için burada olduklarını belirterek, “Rojava’da DAİŞ’e (IŞİD) karşı ciddi bir mücadele var. Herkesin bu mücadelede yer alması gerekiyor” diye konuştu.

‘ELİMİZDE TÜRKİYE’NİN IŞİD'E YARDIM BELGELERİ VAR’

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise Türkiye’nin Cerablus’a yönelik askeri harekatına değinerek, şunları söyledi:

“Cerablus saldırısı aniden ortaya çıkmış bir durum değil. Türkiye yıllardır Rojava’ya ve Kürt çıkarlarına saldırıyor. DAİŞ’e (IŞİD) yardım ettiklerine dair elimizde belgeler var. Türkiye bu saldırıyla birlikte aynı zamanda, Suriye’nin demokratikleşme ve hayata geçirmek için çabaladığımız modele de saldırıyor. Bu konuda rejim ile ortaklaşıyorlar.”

'ROJAVA’YA YÖNELİK CİDDİ AMBARGO VAR'

Müslim, şöyle devam etti:

“Rojava’ya yönelik ciddi ambargo var. Hem Türkiye, hem de Güney Kürdistan tarafından uygulanıyor. Biz Rojava olarak ciddi mülteci almaktayız. Bunların ihtiyaçlarını karşılamak için hiçbir destek alamıyoruz. Bu ambargodan dolayı hiçbir yerden destek gelemiyor. İzin verilmiyor. Rojava kurumları olarak, direkt AB ve ülkeleriyle iletişime geçmek istiyoruz. Şehirlerimiz yıkıldı, ciddi sayıda mülteci aldık, bunların ihtiyaçları var, karşılanması gerekiyor. Türkiye ve Suriye üzeri değil, direkt Rojava kurumlarıyla iletişime geçmek istiyoruz.”

ROJAVA MODELİ

Müslim, Rojava’da özgürlüğü savunduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Savunduğumuz model herkesin özgürce yaşayabileceği bir modeldir. Arap, Süryani ve Kürtlerin özgürce birlikte yaşamasını istiyoruz. Bu aynı zamanda Avrupa’nın da değerleridir. Zaten Suriye’de bu değerleri savunan tek hareket biziz. Bu değerlerin savunulması için ciddi bedeller ödüyoruz. Bunun için DAİŞ ile mücadele ediyoruz.”

AB'YE ÇAĞRI

AB ülkelerine de çağrıda bulunan Müslim, “AB ülkeleri bu mücadelede yanımızda yer almalı ve Türkiye’nin bu işgaline karşı da seslerinin yükseltmesini istiyoruz” dedi.

‘AB AMBARGO İÇİN GÜNEY KÜRDİSTAN YÖNETİMİNE BASKI YAPMALI’

Avrupa Süryani Birliği adına David Vergili de konuşmasında Türkiye’nin Cerablus harekatını eleştirerek, “Türkiye gündem değiştirmek için böylesi bir saldırıya geçti. AKP yönetimi şu anda ülke içinde ciddi sıkıntılar içerisinde. Bu gündemi değiştirmek için buna başvuruyor. Türkiye yönetimi Ortadoğu’da kendilerine göre değişim istiyor. Bunun için de yeni hikayeler uyduruyor. Türkiye’nin ‘Demokratik Suriye Güçleri, Fırat’ın batısına geçmesin’ deme hakkı yok” diye kaydetti.

Vergilli, Avrupa Birliği ülkelerine de çağrı yaparak, “Rojava’ya yönelik ambargoya son verilmeli. Bunun için AB, Güney Kürdistan hükümetine baskı yapmalıdır. Derhal Rojava’nın kapıları açılmalıdır” talebinde bulundu.

Kaynak: ANF