Mısır'da beklenen cumhurbaşkanlığı seçim sonucu sonunda açıklandı ve ülke tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Seçimi Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi kazandı. Hüsnü Mübarek döneminde bir süre cezaevinde kalan Muhammed Mursi, iki dönem milletvekilliği de yapmıştı.

 

Mursi böylece, Mısır'ın 5 bin yıllık tarihinde demokratik ve şeffaf seçimler sonucu ilk defa cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan kişi oldu.

 

"Adayların aldığı oylar, Ahmed Muhammed Şefik Zeki 12 milyon 347 bin 380, Muhammed Mursi 13 milyon 230 bin..."

 

Mısır Seçim Komitesi Başkanı Faruk Sultan'ın bu açıklamasıyla, Mısır tarihinde yeni bir süreç başladı.

 

Sonucunun açıklanması iddialar nedeniyle ertelenen cumhurbaşkanlığı seçimini, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi'nin kazandığı duyuruldu. Mursi oyların yüzde 52'sini alarak Mısır'ın demokratik yollardan seçilen ilk sivil cumhurbaşkanı oldu.

 

Kararın açıklanmasıyla birlikte Tahrir Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi sevinç gösterisinde bulundu.

 

60 yaşında olan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde mühendislik eğitimi gören Mursi'nin işi pek de kolay değil. Zira, devrik cumhurbaşkanı Mübarek sonrası 16 aydır ülkenin yönetimini elinde tutan askeri konseyin darbe olarak da nitelenen bir şekilde yetkilerini artırması sonucu, geçiş sürecinde ordu ile birlikte çalışmak zorunda kalacak. Hıristiyanlar başta olmak üzere birçok Mısırlı da uygulanacak politikalar konusunda şüpheli.

 

"ASKERLERE SELAM OLSUN"

Daha önceki açıklamalarında herkese eşit davranacağını, Mısır halkının kölesi olacağını, uluslararası endişeleri gidermek için daha önce imzalanan anlaşmalara sadık kalacağını söyleyen Mursi, sonuçların açıklanmasının ardından konuştu: ''Mısır'daki seçimleri demokratik bir şekilde koruyan şerefli Mısır yargısı ve askerlere selam olsun. Tüm Mısır halkını kutluyorum''