Rusya'da devlet başkanlığı seçimine bir hafta kala muhalefet, bugün yakalarındaki ve kollarındaki beyaz kurdelelerle Kremlin dahil, kent merkezini içine alan 16 kilometre uzunluğundaki "Sadova" adlı çember yolda insan zinciri oluşturdu.

 

 

Solcu muhalif liderlerden Sergey Udaltsov arabayla 16 kilometre uzunluğundaki otoyolun tamamını gezdiğini ve katılımcıların kent merkezini insan zinciriyle abluka altına almayı başardığını söyledi. Rus polisi, eyleme 11 bin kişinin katıldığını belirtirken, muhalefet ve bağımsız gözlemciler en az 40 bin kişinin kent merkezini ablukaya aldığını kaydettiler. Kent merkezini kuşatan muhaliflere otoyoldan geçen çok sayıda araç da korna çalarak destek verirken, eyleme gelen çok sayıda kadının beraberinde küçük çocuklarını da getirdiği dikkati çekti.

 

Protestoculardan Aksana adındaki Rus vatandaşı A.A'ya yaptığı açıklamada, adil seçimlerden yana oldukları için bu eyleme katıldığını belirterek, “Hükümetin değişmesini istiyorum. Bu konudaki itirazımızı dile getirmek için geldim. Ama ülkemizdeki bu değişikliklerin barışçıl ve kar beyazlığında olmasını istiyoruz. Çünkü vatanımızı çok seviyoruz. Bizler gerçek vatanseverleriz” dedi. Protesto gösterilerine gönüllü geldiklerini ve iktidarın mitingindekiler gibi talimatla gelmediklerini ifade eden Aksana, “Burada sarf ettiğimiz sözler tamamen bize ait. Kar gibi beyaz bir ihtilal için yola çıkıyoruz. Ülkemizdeki yaşamın güvenli olmasını istiyoruz. İyi sağlık ve eğitim imkanlarına sahip olmak istiyoruz. Ama hükümet yanlıları eylemlere yüzlerini buruşturarak, istemeden çıkıyorlar. Onların elinde suni tablolar, pankartlar var. Ellerindekileri çok çabuk bırakıp kaçıyorlar, çünkü evlerinde daha keyifli yapacak işleri var” diye konuştu.

 

Mevcut hükümetin kendilerine çok fazla seçenek bırakmamasından dolayı kendi tabiatına hiç de uygun olmamasına karşın Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov veya milyarder iş adamı Mihail Prohorov'a oy vermeyi düşündüğünü belirten Aksana, “Yeter ki değişim olsun. Belki yeni gelecek olan kişi bizleri mevcut zorlu ve karamsar tablodan kurtarmanın bir yolunu bulur” dedi. Putin'in 60'ına merdiven dayadığını ve bu saatten sonra gerekli değişimi yapamayacağını belirten Aksana, “Onun hiçbir şeyi değiştirme isteği yok, sadece koltuğunu korumak istiyor” diye konuştu. Muhalefet, insanların kaldırımlarda yürürken el ele tutuşacağı için bugünkü eylem için izin almazken, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in insanların kaldırımlardan inip trafiği aksatması halinde polisin müdahale edeceğini söyledi. Ancak yaklaşık 1 saat süren eylem sakin bir şekilde olaysız dağıldı.

 

Protesto gösterisinin organize edildiği “26feb.ru” adlı internet sitesinde kent merkezini insan çemberi içine almak için 34 bin kişinin gerekeceği belirtilirken, söz konusu siteye adını 14 bin kişi yazdırdı. Ancak eylem başladıktan sonra merkezi çevreleyen yol üzerindeki insan sayısı 40 bine ulaştı. Moskova'daki insan çemberinde muhalif liderlerden Aleksiy Navalni, Vladimir Rijkov, eski Başbakan yardımcılarından Boris Nemtsov, İlya Yaşin ve St. Petersburg eski Belediye Başkanı Sergey Sobçak'ın kızı televizyon yıldızı Ksenia Sobçak da yer aldı. Devlet Başkanlığına aday olan Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov ve eski Maliye Bakanlarından Aleksiy Kudrin de çemberi incelemek için eylemin yapıldığı bölgeleri gezdiler, ancak çembere katılmadılar.

 

İnsan çemberi eyleminin yanı sıra çeşitli muhalif partilerinin organize ettiği, otomobilleriyle eylemin yapıldığı bölgede tur atan göstericiler de korna çalarak kaldırımlardaki göstericilere destekte bulundular. Polis, 150 otomobilin göstericilere destek gösterisinde bulunduğunu belirtirken, gözlemciler yaklaşık 3 bin civarında otomobilin yer aldığını kaydettiler. Bu arada, küçük bir grup göstericinin de Park Kulturiy metro istasyonu yanında boyunlarına astıkları kırmızı renkli afişlerde, “Putin herkesi sever” ve “Putin ile Zafer” yazıları dikkati çekti. Putin destekçilerine muhaliflerin, “Putin Defol” sloganlarıyla karşılık verdiği görüldü. Öte yandan dün Rusya'nın ikinci büyük kenti olan St. Petersburg'da da yapılan protesto gösterisine polise göre 2 bin, muhalefete göre de 15 bin kişi katıldı.

 

Muhaliflerin özelliği

Rusya'nın saygın araştırma şirketlerinden VTsIOM 4 Şubat'ta Bolotnaya Meydanı'nda yapılan ve 100 binden fazla kişinin katıldığı protesto gösterisinde yaptığı araştırmada, katılımcıların portreleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. VTsIOM'un araştırmasına göre protestocuların büyük çoğunluğunu şu özelliklere sahip bulunuyor:

 

“25-34 yaş grubu arasında çoğunluğu erkek, yüksek öğrenim görmüş, ortalama veya ortalamanın altında bir gelire sahip, ofis çalışanı, aktif internet kullanıcıları, liberal ve demokratik değerleri savunuyor, Moskova'da yaşıyor, eyleme arkadaşlarıyla veya sevgilileriyle katıldılar, 4 Aralık 2011'de yapılan parlamento seçim sonuçlarını kabul etmiyorlar, duyar duymaz protesto gösterisine katılmaya karar vermişler, 4 Aralık'taki seçimde liberal Yabloka Partisi'ne oy vermişler.”