Kenya'da muhalefetin ortak devlet başkanı adayı Raila Odinga, 26 Ekim'de yapılacak olan başkanlık seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

Odinga, yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı yarışından resmi olarak çekildiğini belirterek tekrarlanacak seçimde usulsüzlük yaşanmaması için herhangi bir değişiklik yapılmadığını vurguladı.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonunun (IEBC) reform taleplerini reddettiğini savunan Odinga, komisyonun 26 Ekim'de yapılacak seçimi iptal etmesini ve yeni adayların da içinde olacağı yeni bir seçim tarihi belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Odinga, daha önce yaptığı açıklamalarda, seçim komisyon üyeleri istifa etmedikçe mevcut üyelerle yeni bir seçime gitmeyeceklerini ve ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemeye devam edeceklerini duyurmuştu.

Kenya'da seçim komisyonu başkan ve üyelerinin istifasını isteyen muhalefet destekçileri, son bir aydır ülke genelinde protesto gösterileri düzenliyor.

Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçiminde, oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44.74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Yüksek Mahkeme 'düzensizlikler' olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını duyurmuştu.