Harvard Üniversitesi'nde Prof. Mankiw'in öğrencileri hocanın "muhafazakar görüşlerini" protesto ederek sınıfı terk ettiler.

Mankiw, Bush'un özel danışmanlığını yapmış birisi ve ders kitabının "çok yanlı ve bağnaz" olduğu iddia ediliyor...

Amerika'nın ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden Harvard'da bir grup öğrenci yaşadığımız ekonomik krizin temelinde kendilerine öğretilen tek yanlı ekonomik ideolojinin yattığını öne sürerek Amerika'da yaygınlaşan "İşgal et" hareketine destek verdiler.

Harvard'da ekonomi öğrenimi gören yaklaşık 70 öğrenci geçtiğimiz hafta Ekonomiye giriş (Economics 10) dersinde kendilerine anlatılan konulardan memnuniyetsizliklerini belirterek muhafazkâr yaklaşımı yansıttığını ileri sürdükleri dersi terk ettiler.

Öğrenciler, muhafazakar ekonomik politikaların Amerika'da daha fazla gelir eşitsizliğine yol açtığını belirterek "İşgal et" hareketinin temel eleştirisine destek verdiler.

Öğrenciler okudukları bildiride, "Bugün, yanlı biçimde ele aldığınız Ekonomiye Giriş dersinizden hoşnutsuzluğumuzu ifade etmek için sınıfı terk ediyoruz. Bu yanlı tutumunuzun öğrencileri, Üniversiteyi ve toplumu etkileme biçiminden derin kaygı duymaktayız" dediler.

Harvard Üniversitesi'nde Prof. N. Gregory Mankiw tarafından verilen Ekonomiye Giriş dersi en çok izlenen derslerden biri olup, Prof. Mankiw tarafından yazılan Ekonomiye Giriş kitabı Dünya üniversitelerinin ekonomi bölümlerinde en çok okutulan ders kitapları arasında.

Dersi terk eden öğrenci grubu salonun dışında bir araya gelerek eylemin amacını açıkladılar. Eylemi organize eden öğrencilerden biri olan Rachel J. Sandalow-Ash, "Harvard mezunları, içinde bulunulan durumdan sorumludurlar, ve bu geçmişe karşı mücadele etmekteyiz" diyerek şöyle devam etti: "Harvard öğrencileri bir daha böyle bir durumun suç ortağı olmayacaktır. Biz aldığımız eğitimi, milyonlarca insanın aleyhine olacak şekilde kişisel çıkar sağlamak amacıyla değil, doğru işler yapmak için kullanacağız".

Sandalow-Ash, Economics 10 dersinde yoğun biçimde muhafazakâr ekonomik iddiaların gerçekmiş gibi anlatıldığını söyleyerek, "Derste çok fazla beyin yıkanıyor ve düşüncelerin çeşitliliği teşvik edilmiyor. Ekonomik konular her zaman kesinlikten uzak konulardır. Derste farklı düşünceler de yer almalıdır", diye konuştu.

Eylemi düzenleyen bir diğer öğrenci olan Gabriel H. Bayard, dersin finansal krize neden olan ekonomik politikaların simgesi olduğuna inandığını belirtti. Bayard'a göre, "Ec 10, 2008'deki krizi yaratan daha geniş çaplı ekonomik ideolojiyi simgelemektedir. Bush yönetiminde görev alan Prof. Mankiw açıkça muhazafazkâr bir dünya görüşüne sahiptir. Onun muhafazkâr görüşleri, 2008 krizini yaratan görüşlerdir".

Mankiw, ikinci Bush yönetiminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin Başkanı olarak görev aldı ve halen eski Massachusetts Valisi Mitt Romney'in Başkan Adaylığı kampanyasında danışman olarak hizmet görmekte.

The Harvard Crimson sitesinin bildirdiğine göre, eylem konusunda ne düşündüğü sorulan Prof. Mankiw yorum yapmaktan kaçındı.

(Görüntüler aşağıdaki videodan izlenebilir)

Demokrat Haber / Ferhat İyidoğan