KAHİRE - Mısır’ın başkenti Kahire’de, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtı isyanın merkezi Tahrir Meydanı’ndaki eylem devam ederken göstericiler ikinci bir cephe açarak parlamento binasını kuşattı.

Parlamentoyu kuşatan göstericiler, Mübarek’in Ulusal Demokratik Parti (NDP) üyesi milletvekillerinin parlamentoya girmesini engelledi. Göstericiler bu eylemleri ile Cumhurbaşkanı Ömer Süleyman’ın uyarı ve tehditlerine cevap vermiş oldu.

Ülkenin önde gelen basın temsilcileri ile dün bir araya gelen Ömer Süleyman, gösterilere müdahale tehdidinde bulunarak, derhal son bulmasını istemişti. Mübarek’in derhal görevini bırakması çağrılarına sert tepki gösteren Süleyman, “Rejim de sona ermeyecek, Mübarek de derhal görevini bırakmayacak” diyerek, “polisiye tedbirlere başvurmak istemiyoruz” demişti.

İŞÇİLER DE GREVE GİTTİ

Tahrir meydanı ile parlamento önündeki eylemler dışında birçok yerde grevler de başladı. Mahal, Sueyş ve Helwan kentlerindeki fabrika işçileri yanı sıra başkent Kahire’de gazeteciler ile temizlikçiler de greve gitti. Bunun yanı sıra toplu taşıma işçilerinin de birçok yerde işbaşı yapmadıkları bildirildi.

EL KHARG’TA 3 ÖLÜ

Protesto gösterileri başkentle sınırlı değil. Mısır’ın Wadi Al Jadid (Yeni Vadi) eyaletinin başkenti El Kharg kentinde dün ve bugün şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. 3 bine aşkın gösterici ile polis arasında yaşanan çatışmada 3 kişinin öldüğü, yüzden fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi.

EL CEZİRE YASAĞI KALKTI

Bu arada, Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonuna getirilen yasak da kaldırıldı. Hükümet karşıtı isyanı teşvik ettiği gerekçesiyle yayınları 1 Şubat günü yasaklanan El Cezire bugün Kahire’den tekrar canlı yayına geçti.

GERÇEK DİYALOG İSTENDİ

Müslüman Kardeşler örgütü hükümetin ‘monolog’unu reddederek “gerçek diyalog ile sorunlara gerçek anlamda çözüm” çağrısında bulundu. Örgüt sözcüsü Muhammed Mursi, Kahire’de yaptığı açıklamada, gerçek diyalog ve çözüm derken kastlarının “aylar sonra değil birkaç gün içinde” olduğunu vurguladı.

Mübarek hükümeti, iktidar değişimi için Pazar gününden bu yana muhalefet ile görüşmeler yapıyor. Mursi’ye göre şimdiye kadarki görüşmeler Cumhurbaşkanı Ömer Süleyman’ın monologundan başka bir şey ifade etmiyor. Mursi, buna rağmen görüşme masasından çekilmeyerek, Mübarek ve yönetiminin istifasındaki kararlılıklarını sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

ANF