İktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin Genel Sekreteri Hasan Bedravi, BBC'ye, bu gece televizyondan halka hitap edeceği açıklanan Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredebileceğini söyledi.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nin Başkanı Leon Panetta da Kongre'deki açıklamasında Mübarek'in istifa etme olasılığı bulunduğunu belirtti.

Mübarek'in istifası talebiyle 17 gündür Kahire'deki Tahrir meydanında eylem yapan göstericilere hitap eden bir general de Mısır liderinin tüm taleplere karşılık vereceğini kaydetti.

Göstericiler Eylül ayındaki seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Mübarek'in derhal istifa etmesini istiyorlar.

Başbakan Ahmet Şefik kısa bir süre içinde herşeyin açıklığa kavuşacağını vurguladı.

Bugün Tahrir meydanındaki göstericilere doktorlar da katıldı.

Doktorlar ve diğer sağlık çalışanlarının başlattığı grev nedeniyle Kahire'deki bir hastane kapandı. Otobüs şoförleri, avukatlar ve tekstil işçilerinin de greve başladıkları haber veriliyor.

Kahire'deki Kasr el-Ayni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Soha Muhammed adlı bir doktor, AFP ajansına "Bu maaşlarımızla ilgili bir protesto değil. Yönetimdekilere hesap sorma ve özgürlüklerimizi elde etme mücadelesi" dedi.

'Mübarek yargılanmalı'

Muhammed Zarie adlı bir avukat da Associated Press ajansına "Mübarek ve rejiminin yargılanmasını istiyoruz. Burada yolsuzluğu protesto ediyoruz" diye konuştu.

Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, bugünkü gösteriye çok sayıda kişinin katıldığını ama eylemcilerin asıl yarınki gösterilerde büyük kalabalık toplamayı umduklarını söylüyor.

Washington-Kahire hattında gerilim

 Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Mübarek rejiminin halkın görmek istediği 'gerekli adımları' hala atmadığını söylerken, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt Washington'dan gelen eleştirileri reddetti.

Mısır Dışişleri Bakanı, ABD'nin, "büyük bir devlete, istediklerini dayatamayacağını" söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Gibbs, "Mısır hükümeti Mısır halkının görmek istediği adımları atmadı. Bu yüzden daha çok insan eylemlere katılıyor. Mısır yönetimi cini tekrar şişesine sokabileceğini düşünüyorsa, bunun zamanı çoktan geçti." dedi.

Gibbs ayrıca, ülkesinin Mısır'a yardım programını gözden geçirdiğini ve programın nasıl şekilleneceğini, Mısır hükümetinin yapacağı reformların belirleyeceğini vurguladı.

Gibbs'in açıklamaları, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Mısır hükümetine, çok uzun yıllardır yürürlükte olan olağanüstü hal yasalarının kaldırılması ve gazetecilerle eylemcilerin gözaltına alınmasının durdurulması çağrısını izliyordu.

'ABD iradesini dayatmamalı'

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ise, Amerikan PBS televizyonuna verdiği demeçte "İlk dört, beş gün, karışık mesajlar geliyordu ve sık sık öfkeleniyordum. Ama görüşmelerimiz sonucu ABD yönetimi, durumun zorluğunu ve aceleyle ucu açık bir kaosa koşuşturmanın beraberinde getireceği tehlikeleri anlar hale geldi' dedi.

Ebul Geyt, Mısır'ın bir çalkantı yaşadığını söyledi ve Joe Biden'ın 40 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması yolundaki talebini hayretle karşıladığını söyledi.

Son sokak protestoları sırasında cezaevlerinden 17 bin mahkumun kaçtığını belirten Mısır Dışişleri Bakanı, "Başım zorda olduğu bir sırada olağanüstü hal yasasını kaldırmamı nasıl istersiniz? Bana zaman verin. Kontrol kurmama, ülkeyi, devleti istikrara kavuşturmama izin verin, ondan sonra duruma bakarız." dedi.