Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, çok uzun bir süre sonra Batı basınına verdiği ilk röportajda Türkiye’yi suçladı. Suriye’de yaşanan krizin tek sorumlusunun Türkiye olduğunu belirten Muallim, Erdoğan hükümetinin “kan dökülmesine neden olduğunu” söyledi.

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için bulunduğu New York’ta Al Monitor’dan Laura Rozen ve Andrew Parasiliti’ye konuşan Muallim, geçtiğimiz on yıl boyunca “Türkiye’yle her alanda bir stratejik ilişki” inşa ettiğini ancak bu bağların Başbakan Tayyip Erdoğan’ın takındığı Esad karşıtı tavır yüzünden koptuğunu söyledi.

 

Gerginliğin nedenlerinden birinin Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’le ilişki kurulması yönünde Suriye’ye yaptığı baskı olduğunu belirten Muallim, bir dönem Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla da çok yakın ilişkileri olduğuna dikkat çekerek, Erdoğan hükümetinin “kan dökülmesine neden olduğunu” ve “terörist grupları barındırdığını ve bu grupları Suriye’ye göndererek Suriye halkına zarar verdiğini” söyledi.

 

Muallim, Türkiye’nin tavrının değişeceğine dair bir işaret görmediğini de belirterek Türkiye’den Suriye’ye her gün 200-300 savaşçı girdiğini öne sürdü.

 

Suriye lideri Beşar Esad’ın devrileceğini öngörerek rejim karşıtı militanları silahlandıranların yanlış hesap yaptığını söyleyen Muallim, sonucun silahlı çatışmanın gittikçe büyümesi ve 20 ayda 20 bin Suriyelinin hayatını kaybetmesi olduğunu ifade etti.

 

"BİZİM ELİMİZDE OLSA DÜN BİTİRİRDİK"

Suriye Dışişleri Bakan, “Eğer şiddeti sonlandırmak Suriye hükümetinin elinde olsaydı, o zaman sizi temin ederim biz bu işi dün bitirirdik. Maalesef bu Suriye hükümetine ait bir karar değil. Bu silahlı grupları silahlandıran, barındıran ve finanse edenler Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’dır. Dolayısıyla karar onlardadır” dedi.

 

“Krizi başlattıklarında Tunus, Mısır ve Libya’da olduğu gibi Suriye’de de her şeyin birkaç ay içinde değişeceğini düşündüler. Ancak Türkiye ve diğer Batılı ve Arap güçler hata ettiler çünkü Suriyeliler farklıdır” diyen Muallim, bununla birlikte arabuluculuk girişimlerini de memnuniyetle karşıladığını belirtti.

 

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile çalışmaya hazır olduklarını da ifade eden Muallim, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari’nin arabuluculuk girişimine de sıcak baktıklarını söyledi.

 

BM'DE DE TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALDI!

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim BM Genel Kurulu'nda konuştu. Muallim Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkeleri terörizme para, silah ve yabancı savaşçılarla destek verdiğini öne sürdü.

 

Muallim'in suçladığı ülkeler arasında ABD, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar da var. Suriye Dışişleri Bakanı'na göre, bu ülkeler muhaliflere desteğini kesmediği takdirde Suriye'ye barış gelmesi mümkün değil.

 

Muallim, terörizmle mücadele gerekçesiyle savaş başlatan BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin şimdi kendi ülkesinde terörizmi desteklediğini söyledi.

 

Muallim, Beşar Esad'a yönelik istifa çağrılarını Suriye'nin içişlerine ve halkın egemenliğe açık müdahale olarak niteledi.

 

Muallim konuşması öncesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya geldi.

 

Moon, Şam yönetimini ülkede devam eden ölümler, insan hakları ihlalleri ve hava saldırılarından dolayı sorumlu tutarak sert şekilde eleştirdi. BM Genel Sekreteri, Esad yönetimine halkına merhamet göstermesi çağrısında bulundu.