Kürt partileri ile Kürt kurumları, 15 Şubat'ta Rusya'nın başkenti Moskova ‘da bir Kürt konferansı düzenleyecek.

Hikmet Durgun’un Sputnik'teki haberine göre, PYD Rusya Temsilcisi Ebdulselam Eli, Kürtler arasındaki birliği güçlendirmek ve ortak bir politika belirlemek amacıyla düzenlenecek konferansla ilgili açıklamalarda bulundu.

Eli konferansa ilişkin, "Kürtlerin tek bir ses bir karar olmalı. Moskova'da Astana oldu ve yakın bir zamanda Cenevre görüşmeleri olacak. Kürtlerin birlik olması gerekiyor. Kürtlerin yine birliksiz ve kendi paylarına bir şey düşmemesini kabul etmiyoruz. Kürt konferansının yapılacak olmasını önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

'KÜRDİSTAN'IN 4 PARÇASINDAN MİSAFİRLER GELECEK'

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın da konferansa katılacağını söyleyen Eli şunları söyledi:

“Bu konferansı ortak hazırlıyoruz. Biz PYD ve Demokratik Özerklik Yönetimi ile Rusya Kürt Otonomisi konferansı organize ediyoruz. Bu konferans hazırlıklarına başlamadan Rusya yetkililerine bir Kürt konferansı yapmak istediğimiz söyledik. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan da yetkilileri konferansa davet ettik. Belki onlar da konferansa katılırlar. Rusyalı siyasetçiler de konferansa katılabilirler. Geniş katılımlı bir konferans olacak. Konferans bir otelde düzenlenecek. Kürdistan'ın 4 parçasından misafirler gelecek.

Rusya'nın Kürtleri de olacak. Bazı siyasetçileri ve akademisyenleri davet ettik. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ile Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim de konferansta olacaklar. HDP'den Osman Baydemir de konferansa katılacak. Bazı başkanlar ile avukatları katılacak. YNK'den katılım olacak. Doğu Kürdistan'dan katılım olacak. Goran hareketi katılacak. Kürt İslami Birlik Partisi katılacak. Tüm Kürt partilerini davet etmişiz. Onlara vize de göndermişiz. Geniş katılımlı bir konferans olacağını ummuyorum.”

'KÜRTLERİN PAYINA BİR ŞEY DÜŞMEMESİNİ KABUL ETMİYORUZ'

"Kürtlerin tek bir ses bir karar olmalı. Rusya ve pek çok yer ile konuştuğumuzda çoğu zaman bizlere Kürtlerin birlik olmadığını söylüyorlar. Moskova'da Astana oldu ve yakın bir zamanda Cenevre görüşmeleri olacak. Kürtlerin birlik olması gerekiyor. 100 yıl önce Sykes-Picot oldu. Kürtlerin yine birliksiz ve kendi paylarına bir şey düşmemesini kabul etmiyoruz. Kürt konferansının yapılacak olmasını önemli bir adım olarak görüyoruz."