Dünya Sosyal Forumu Senegal’in başkenti Dakar’da başladı. Bolivya Devlet Başkanı Morales, 60 bin kişinin katıldığı açılış yürüyüşünde, “Tunus'ta ve Mısır'da patlak veren halk ayaklanmaları değişimin işaretleri” dedi. 6 gün sürecek 11’inci DSF'nin ana konusu “kapitalizm krizi”.

DAKAR- Dünya Sosyal Forumu Mısır'da isyan sürürken Senegal’in başkenti Dakar’da toplandı. İkinci kez Afrika'da toplanan forum 60 bin kişinin katıldığı yürüyüşle başladı.

6 gün sürecek 11’inci Dünya Sosyal Forumu ana konusu “kapitalist sistemin krizi”. “Sistemin ve Medeniyetlerin Krizi” başlıklı foruma dünyanın dört bir yanından 50 bin delege katılması bekleniyor.

'ZENGİNLERDEN KURTULMAK BİR ZORUNLULUK'

Dakar’da renkli “Başka bir dünya mümkün” gösterisine katılanlar arasında Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile Fransa Sosyalist Partisi lideri Martine Aubry de vardı.

Bolivya'nın halkçı devlet başkanı Morales, kapitalizmin can çekiştiğini söyledi, Magreb halklarının “Kuzey Amerika emperyalizmine karşı isyanda” olduğunu söyledi. Morales şöyle konuştu:

“Direnişe ve farkındalığa ihtiyaç var. Yeni bir dünya inşa etmek için sosyal mücadele programına ihtiyaç var. Tunus'ta ve Mısır'da patlak veren halk ayaklanmalarını destekliyorum. Bunlar değişimin işaretleri.

İnsanlığı kurtarmalıyız. Bunun için de düşmanlarımızı bilmeliyiz. Halkın düşmanları sadece halkı ezen değil doğal zenginlikleri de talan eden neoliberalizm ve neo-sömürgeciliktir. Kapitalist modelin sonunu getirmeli ve yerine başka bir şey koymalıyız. Zenginlerden kurtulmak ve dünyayı değiştirmek bir zorunluluk.

İşçi, aydın ya da genç dünyanın insanları düşmanlarına karşı ayağa kalkacak. Ülkelerinin ve insanlarının çıkarları için onlar ayağa kalkma yetisine sahipler. Bunu dün bunu Latin Amerika'da yaptılar, şimdi de Arap dünyası ve Afrika'da yapıyorlar.”

Aubry ise, “Magreb ve Afrika’ya acıma ile bakmaktan vazgeçelim. Tunus’ta yaşananlar koşullar ne olursa olsun halkın yeniden kendi kaderinin hakimi olabileceğini gösteriyor. Bu belki de Avrupa’nın unuttuğudur” dedi.

'BU FORUM DÜNYANIN DEĞİŞTİĞİ BİR ANA DENK GELDİ'

DSF'nin Afrika Koordinatörü Taoufik Abdallah de, forumun yapıldığı Cheikh Anta Diop Üniversitesi'nde, binlerin izlediği ilk asamblede, “Bu forum dünyanın değiştiği bir ana denk geldi” dedi ve ekledi: “Harekete geçmek, dünyayı değiştirmek bize bağlı.”

Senegalli tarihçi Boubacar Diop Buuba da, “Forum dünyaya değiştirmeye katkıda bulunmalı. Dünyanın mazlumlarını temsil edenlerin aralarında konuşması büyük bir şans” diye belirtti.

Buenos Aires bir aktivist Beverley Keene de forumun Afrika'da toplanmasının önemli olduğu belirterek şöyle konuştu: “Şimdi bizim bir birimizden öğrenme zamanımız.”

Son yıllarda özellikle sadece bir tartışma platformu olarak kaldığı için eleştirilere hedef olan ve giderek ilgi kaybeden foruma bu yıl Brezilya'nın ilk işçi kökenli Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da katılması bekleniyor.

ETHA