Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ankara'daki kritik ziyaretinde son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Çankaya Köşkü'ndeki görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Başbakan Davutoğlu görüşme sonrasında, Mesut Barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Perşembe günü Irak'ın başkenti Bağdat'a gideceğini açıkladı.

"TERÖRLE MÜCADELE" VURGUSU, "MEZHEP ÇATIŞMASI" UYARISI

Mesut Barzani bundan önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, terörle mücadele ve bu konudaki işbirliğinin, bölgenin istikrarı açısından önemli olduğu vurgulandı. 

Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD ve PKK da dâhil olmak üzere tüm örgütlerle mücadele konusunda Türkiye’nin kararlılığına değindi. IŞİD'le mücadele konusunda uluslararası koalisyona sağlanan katkılar üzerinde de durdu.

Tarafların; Türkmenler, Kürtler ve Arapların bölgede uyum ve barış içinde yaşamalarını teşvik için özen gösterilmesinin yanı sıra, Irak’ın huzuru açısından mezhep çatışmasını körükleyici tutumlardan kaçınılması gerektiğine dikkat çektikleri belirtildi.

Barzani, Irak'taki Türk askeri hareketliliği ve Bağdat yönetimi ile gerginlik sürerken Ankara'yı ziyaret ediyor.

Mesut Barzani ziyaretinden önce Erbil'de, Musul'daki Başika bölgesine sevk edilen Türk askerleriyle ilgili konuşmuş, "Bizim bilgilerimiz, Türkiye ve Irak'ın daha önce anlaştığı yönünde. Mesele çok büyütüldü" demişti. (Al Jazeera Türk)