Mısır ordusu, ülkede Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan geniş çaplı gösterilerde şiddet yaşanırsa müdahale edeceğini, çünkü bu eylemleri "milletin iradesine karşı bir saldırı" olarak gördüğünü açıkladı.

Hürriyet'in haberine göre, bir yıl önce yönetimi sivil hükümete teslim eden ordudan gelen açıklama Savunma Bakanı Abdel Fattah el-Sisi’den de destek buldu. El-Sisi gösterilerin "milli iradeye saygısızlık" olduğunu söylerken, "Toplum bölünmüş halde. Bu durumun devamı Mısır devletine zarar verir. Bir ortak noktaya varılması lazım" dedi.

Mursi’nin muhalifleri hükümetten ve ordudan gelen uyarılara rağmen 30 Haziran’da büyük bir protesto gösterisi gerçekleştireceklerini ve Mursi iktidardan inmeden sokakları terk etmeyeceklerini söyledi.

Muhalifler sürekli demokratik yollarla seçilmiş bir lider olduğundan bahseden Mursi’nin demokrasi değerlerine saygısı olmadığını iddia ediyor.

Ordu 30 Haziran’da huzuru sağlamak amacıyla askeri sokaklara süreceğini söylerken, Mursi de protestoların yayılması ve sivil itaatsizliğe yol açması durumunda olağanüstü hal ilan edeceğini açıkladı.

Mursi’nin tekelci yönetim tarzında rahatsız olduğunu belirten 15 milyondan fazla Mısırlı, Cumhurbaşkanı’nın istifasını talep eden bir genelgeyi imzaladı.

Cumartesi günü ülkenin laik muhalefet partisi lideri Muhammed El Baradei, düzenlediği bir basın toplantısında Mursi’nin istifasını talep etti. Hüsnü Mübarek’in devrilmesinde önemli rol oynayan aktivistlerden Wael Ghonim de Mursi’nin "Vatansever bir Mısırlı" gibi davranmasını ve görevinden ayrılmasını istedi.

Ancak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hala Mısır toplumunun muhafazakar kesimlerinden destek görmeye devam ediyor. Cuma günü 100 bin Mısırlı Kahire’de bir Camii’nin önünde toplanarak cumhurbaşkanına desteklerini gösterdi. Bir çok kişi Mısır’ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk liderinin neden görev süresinin dolmasına üç yıl kala düşürülmeye çalıştığını sorguladıklarını belirtti.

Mursi’nin ise istifa etmeye niyeti olmadığı görülüyor. Cumhurbaşkanlığı adına bir açıklama yapan bir kişi, "George W. Bush’un toplumda gördüğü destek oranı yüzde 22’ye düştüğünde Amerikalılar başkanlık seçimlerini öne çekmekten bahsetmedi. Demokrasiler öyle yönetilmez. Bu durum, Muhammed Mursi ya da  bu rejimle ilgili bir konu değil. Eğer bu davranış biçimi yerleşirse biz bu ülkede daha onlarca yıl sağlam ve uzun süreli bir hükümete sahip olamayız" dedi.