Mısır'da ordunun, halkın taleplerinin yerine getirilmesi için taraflara verdiği 48 saatlik mühletin dolmasına kısa bir süre kala askerler, başkent Kahire'deki devlet televizyonu binasına girdi.

Mursi yanlıları ve karşıtlarına tanıdığı süre 17.30'da dolan Mısır ordusunun önümüzdeki dakikalarda bir açıklama yapması bekleniyor. Bu arada Mursi'nin tüm partilerin uzlaşmasıyla belirleneceği bir geçici koalisyon hükümeti önerdiği iddia edildi.

Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığını söyledi. Aynı kaynaklar, canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtti.

Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini ancak içerik kontrolü yaptığını aktardı.

Siyasilere halkın taleplerini yerine getirmeleri için önceki gün 48 saat mühlet veren Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve karşıtlarına "Uzlaşın" diye tanıdığı süre TSİ 17.30'da doldu.

Mısır ordusu, taraflara verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından gerekli açıklamanın yapılacağını ancak bunun vaktinin belli olmadığını belirtmişti.

Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin resmi sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamada, "Tarafımızdan yapılacak açıklama için herhangi bir süre belirlenmemiştir. Açıklama, zamanı geldiğinde yapılacaktır" denilmişti.

KOMUTANLAR MUHALİFLERLE BULUŞTU

Devlet televizyonuna yapılan müdahaleden kısa süre önce Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, kuvvet komutanlarının da katıldığı bir toplantıda muhalif ve dini liderlerle bir araya geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, toplantıya muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) liderlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey, El Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib, Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katıldı.

İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermedi.

İKİ TARAF DA GERİ ADIM ATMAMIŞTI

Mısır ordusu sabah saatlerinde Facebook sayfasından yaptığı "Son Saatler" başlıklı açıklamada, "Mısır halkını teröristlerden ve radikallerden korumak için kendi kanımızı dökmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.

Ülke çapındaki geniş katılımlı gösterilerle istifası istenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise devlet televizyonunda Mısır halkına hitaben yaptığı konuşmada, demokrasiyi savunmak için gerekirse canını vermeye hazır olduğunu söyleyerek, muhtıraya boyun eğmeyeceğinin sinyalini vermişti.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİNDEN TARAFLARA ÇAĞRI

Öte yandan, Türk Dışişleri Bakanlığı Mısır'daki gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Türkiye, dost ve kardeş Mısır'ın istikrar ve güvenliğini, hem ülkemiz hem de bölge için hayati önemde görmektedir" denildi.

“25 Ocak Devrimi olarak tarihe geçen Mısır Devrimi, Mısır halkının meşru taleplerini karşılamak için yapılmış ve Türkiye, onurlu Mısır halkının bu özgür iradesini desteklemiştir" ifadelerine yer verilen açıklamada, can kayıpları nedeniyle duyulan üzüntü belirtilerek, provokasyondan uzak durulması uyarısında bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığı evrensel bir gerçektir. Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir. Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır'daki demokratik sistemi güçlendirecektir."

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, taraflara şiddetten kaçınılması ve "Anayasal demokrasi zemininde karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla toplumsal uzlaşı sağlanması" çağrısında bulundu. (cnn,posta,hürriyet)