Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın görevinden istifa ettiği belirtildi.

Mısır resmi haber ajansı (MENA), Mısır Dışişleri Bakanı Amr'ın istifa ettiğini duyurdu. Amr'ın görevinden istifa etmesinde, Mısır'da yaşanan son gelişmelerin etkili olduğu ileri sürüldü.

Amr'ın istifasıyla, Mısır'da görevinden ayrılan bakan sayısı 5'e yükseldi. 

Dün de Mısır Çevre Bakanı Halid Fehmi, İletişim Bakanı Atıf Hilmi, Turizm Bakanı Hişam Zazu ve Hukuk İşleri ve Meclis Bakanı Hatim Bacatu, görevlerinden istifa etmişti.

El Vatan internet sitesi bakanların 'rejimi devirmek için sokaklarda olanlarla dayanışmalarını göstermek amacıyla' istifa ettiklerini duyurmuştu.

Pazar günü milyonlarla ifade edilen eylemcinin gösterileri ardından ülkede durum gergin.

Dün gün ve gece boyunca ülkedeki gösteriler devam etti.

Binlerce muhalif gösterici Tahrir Meydanı’nda sabahladı.

Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Gehad Haddad BBC'nin sorularını yanıtlarken, General Sisi'nin yol haritası uyarısının cumhurbaşkanının erken seçime gitmesi yönündeki baskının artması anlamına gelmediğini söyledi.

Haddad, asıl baskının erken seçim kararı alması için Anayasa Mahkemesi üzerinde olduğunu belirtti.

MURSİ’DEN ORDUNUN ÜLTİMATOMUNA RET

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun 48 saat içinde ülkedeki krizin çözülmesi için verdiği ültimatomu reddetti. Mursi, milli mutabakat için kendi planlarını uygulamayı sürdüreceğini söyledi.

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre vermiş, aksi taktirde kendi siyasi ''yol haritasını'' açıklayıp uygulanmasını sağlayacağını duyurmuştu.

Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun herhangi bir şekilde siyasete taraf olmayacağını, ancak Mısır'ın ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı ''vahim tehlike'' karşısında harekete geçmek zorunda olduğunu vurgulamıştı.

Genelkurmay Başkanı, yol haritasının uygulanmasının bütün taraflarla ve kendi ifadesiyle 'görkemli devrimi' ileri taşımakta olan gençliğin katılımıyla sağlanacağını kaydetmişti.

Açıklama ordunun yönetime el koymaya hazırlandığı şeklinde yorumlara neden olmuştu.

Dün ilerleyen saatlerde ordunun Facebook sayfasından yapılan yeni bir açıklamada ordunun ülkeyi yönetmek gibi amacının bulunmadığı vurgulandı.

Bu ikinci açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önceki açıklamamızın amacı, bütün partileri mevcut duruma çözüm bulmaya, onları halkın taleplerine cevap verecek bir milli mutabakata itmekti.”