Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre kadınların cinsel tacize uğramasını engellemek amacı ile Tahrir'de bulunan göstericiler halk komitesi kurdu. Meydanda bulunan kadınları tacize karşı korumayı hedefleyen komitenin, devrimci gençlerden oluşacağı ve kollarına bant takmak sureti ile görev yapacakları belirtildi. 

Bağımsız kadın kuruluşları, Tahrir Meydanı'nda cuma gününden bu yana devam eden gösterilerde en az yedi kadının cinsel tacize uğradığını açıklamıştı.

CAMİLERİN KAPISI AÇIK TUTULACAK

Mısır Vakıflar Bakanlığı, gösteriler sebebiyle çatışma çıkması durumunda vatandaşların sığınması amacıyla ülke genelinde tüm camilerin açık tutulacağını duyurdu.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, sığınmak isteyen herkese cami kapılarının açık tutulması çağrısı yapıldı.

Tüm Mısırlılardan, provokatörlerin eylemlerine engel olunamaması durumunda bulundukları yerleri terk etmesinin talep edildiği bakanlık açıklamasında, " İslam 'da herkesin başkasının hakkına zarar vermeyecek şekilde düşüncesini ifade etme özgürlüğü bulunmaktadır. İslam, Müslüman'ın masum kişilerin kanını akıtmasını haram kılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Günlerdir sokak gösterilerine sahne olan Mısır'da bugün, Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebinde bulunan muhalifler, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda, Mursi yanlıları ise Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'nda gösteriler düzenliyor.

Mısır genelinde ordu, daha önceden aldığı kararlar doğrultusunda, kamu binaları ve stratejik noktaları koruyacağını açıklamıştı. Mısır'da bulunan elçilikler ve yabancı misyonlar, vatandaşları için "Gösterilerden uzak durun" uyarısında bulunurken, birçok konsolosluk ve temsilciliğin de kapalı olacağı duyurulmuştu.

Son günlerde Müslüman Kardeşler ile iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) üyelerine karşı saldırılar artarken, HAP, saldırılardan Mübarek rejiminin kalıntılarının sorumlu olduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, halka hitaben yaptığı konuşmasında, göstericilere şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

MUHALİF LİDERLER "İSYAN"A DESTEK VERİYOR

Muhalif liderlerden Nasırcı Kerame Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi, gösteriler ile ilgili yayımladığı mesajda, "25 Ocak devrimine devam edeceğimiz gün 30 Haziran'dır. Mısır'a layık bir gelecek inşa etmek için özgür irademizi sergileyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el-Baradey de yayımladığı mesajda, "Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi seçen bizleriz. Şimdi de erken seçim istiyoruz, bu hakkımız. Mursi'ye ülkeyi yönetme ehliyeti verdik ve o yönetemedi" değerlendirmesinde bulundu.

Baradey'in açıklamasında, ülkeyi yönetenin Müslüman Kardeşler, Selefiler ya da Hristiyanlar olmasının sorun olmadığı kaydedilerek, topluma birlik çağrısı yapıldı.

"KIZIL ŞEYTANLAR" TARAFSIZ

Öte yandan "Kızıl Şeytanlar" olarak bilinen El-Ehli spor kulübünün taraftar grubu, 30 Haziran gösterilerine katılım konusunda destekçilerini yönlendirmeyeceğini açıkladı. Gösterilere klüp adına katılım gösterilmemesini talep eden "Kızıl Şeytanlar", siyasete karışmak istemediklerini belirtti. Taraftarların sosyal medyadaki mesajlarından ise bir kısmının Mursi karşıtı gösterilere katılacağı, diğer kesiminin ise görev süresi bitene kadar Mursi'ye fırsat verilmesinden yana olduğu anlaşılıyor. (türktime)