Kahire'de 2. Ramses'e ait olduğu düşünülen dev heykel gün yüzüne çıkarıldı.

Mısır’ın başkenti Kahire’ye bağlı Matariye semtinin gecekondu mahallesinde arkeologlar yeraltında kalmış 8 metre yüksekliğinde bir heykel buldu. Firavun 2. Ramses’e ait olduğu düşünülen dev heykel gün yüzüne çıkarılıyor.

Kahire’nin doğusunda kalan antik kent Heliopolis’teki 2. Ramses tapınağının kalıntıları içerisindeki heykelin bulunması Mısır Tarihi Yapılar Bakanlığı tarafından “En önemli keşiflerden biri” olarak nitelendi.

Bakan Halid el Anani, “Heykelin büst bölümünü, büstün alt kısmını, tacı, sağ kulağını ve sağ gözünün bir bölümünü bulduk” dedi. Kazıda 2. Ramses’in torunu Firavun 2. Seti’ye ait 80 cm uzunluğunda kireçtaşından yapılma bir heykelin üst bölümünün de bulunduğu bildirildi.

Kazı çalışmaları Mısırlı ve Alman arkeologlar tarafından yürütülürken uzmanlar şimdi iki heykeli de koruyarak kalan parçalarını çıkarmaya çalışacak. Eğer başarılı olurlarsa ve heykelin 2. Ramses’e ait olduğu kesinleşirse, eser Gize’de 2018’de açılacak olan Büyük Mısır Müzesi’ne taşınacak.

“Güneş şehri” anlamına gelen Heliopolis’teki güneş tapınağı 2. Ramses tarafından yaptırılmıştı. Antik Mısır’da Güneş tanrısının dünyayı Heliopolis’te yarattığına inanılıyordu. Kazı ekibinin başındaki Dietrich Raue, “Bu, her şeyin burada inşa edilmiş olması gerektiği anlamına geliyor. Heykeller, tapınaklar, dikilitaşlar, her şey.

Ama kral hiçbir zaman Matariye’de yaşayamazdı çünkü burada Güneş Tanrısı yaşıyordu” dedi. Tapınak, Romalılar döneminde yıkılırken çok sayıda değerli eser İskenderiye ve Avrupa’ya taşınmıştı. Ozymandias olarak da bilinen 2. Ramses, Mısır’ı milattan önce 1279’dan 1213’e kadar tam 66 yıl boyunca yönetmişti.