Mısır’da yeni yönetimin, turist kadınlara tesettür zorunluluğu getireceği, turistik sahilleri kapatacağı ve alkolün yasaklanacağı iddiası turizmcileri endişelendiriyor.

 

El Gouna, Mısır'ın büyülü dalış bölgelerinden biri. Kızıldeniz'ın kıyısında turistik bir merkez. Dalış öğretmeni Ekrem Latif öğlen güneşinin altında bir masanın başında oturuyor. Turistlere dalış noktalarını, su altı güzelliklerinin fotoğraflarını gösteriyor.

 

"Tabii ki Mursi'den korkuyorum. Yabancı turistlerin sıcak iklime sahip, daha misafirperver ülkelere gitmeyi tercih edeceklerini düşünüyorum" diyen 36 yaşındaki Latif, Mursi'nin yeni Cumhurbaşkanı olmasından sonra, her şeyin değişeceğinden endişeli.

 

Oysa El Gouna'nın yerel halkı oldukça misafirperver ve sıcakkanlı. Bölgede turistler serbestçe zamanlarını geçirebiliyor, dalış, yelken ve sörf yapabiliyor. Ancak Mısır’ın en güçlü siyasi partisi Müslüman Kardeşler tarafından dillendirilen alkol ve bikini yasağı gibi uygulamalar, endişelere yol açıyor.

 

Dördüncü kez Mısır'da tatil yapan Hollandalı turist Annemarie Bakker, sıcak güneşin altında buz gibi bira içme keyfinden vazgeçmek istemiyor. Bakker, "Eğer bikini giyemeyeceksek, alkollü içeçeklerimizi içemeyeceksek, o zaman bir daha gelmem. Burayı çok seviyorum ama bu tür yasaklar… Hayır bu çok fazla olur!" yorumunu yapıyor.

 

Turizm, Mısır ekonomisin üçüncü büyük gelir kaynağı. Çalışan her altı kişiden biri turizm alanında istihdam ediliyor. Ülkeye gelen turist sayısının azalması, zaten kötü seyreden Mısır ekonomisi için bir felaket olabilir. El Gouna'nın turizm sorumlusu Adem Mahmud yasakların gelmeyeceği konusunda umutlu ve Mursi'nin sözlerine güveniyor: "Sorunlar listesinin başında işsizlik ve yoksulluğun geldiği bir ülke varsa karşınızda, elbette ki iyi gelir getiren bir sektöre dokunmazsınız. Aksine daha fazla kazanç istersiniz.”

 

Ülkede geçtiğimiz yıl yaşanan huzursuzluklar, Mısır’ı ziyaret etmek isteyen pek çok turistin gözünü korkutmuş durumda

 

TURİZM GELİRLERİ AZALDI

Yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, turizmin ülkesi için önemli olduğunun bilincinde. Mursi, göreve gelirken yaptığı konuşmada, Mısır turizmini yeniden halk ayaklanmasından önceki güçlü konumuna getirme sözü verdi. Ülkede geçtiğimiz yıl yaşanan huzursuzluklar, Mısır’ı ziyaret etmek isteyen pek çok turistin gözünü korkutmuş durumda. Mısır Turizm Bakanlığı'nın verileri, 2011'de turizm gelirlerinin bir önceki yıla oranla yüzde 30 azaldığını gösteriyor.

 

Dalış öğretmeni Ekrem Latif, yalnız turistik atmosferin değil, Hrıstiyan ile Müslümanlar arasındaki uyumun da bozulabileceği görüşünde. Latif, "Hrıstiyanlara yönelik de pek çok yasanın çıkartılacağını sanıyorum. Mesela kiliselerin nasıl inşa edileceğine koşullar getirilmesi gibi. Veya Müslüman ile Hrıstiyanlar arasında ayırım yapılabilir. Bütün bunları henüz bilmiyoruz ama korkuyoruz tabii" şeklinde konuşuyor.

 

El Gouna'da nüfusun yarısı, Ekrem Latif gibi Hrıstiyan. Burada bir cami ve bir kilise bulunuyor. Hrıstiyanlar ile Müslümanlar el ele vererek çalışıyorlar. Ekrem Latif gibi bir çoğu, kentlerinde bu dayanışma ve uyumun bozulabileceğinden kaygılı.

 

©Deutsche Welle Türkçe

Viktoria Kleber / Çeviri: Deniz Eğilmez

Editör: Ayhan Şimşek