Mısır Havayollarını'na (EgyptAir) ait yolcu uçağını kaçırarak Kıbrıs’ın Larnaka Havalimanı'na indiren hava korsanı teslim oldu.

Seyfettin Mustafa adlı Mısırlı hava korsanı önce uçaktaki Mısırlı yolcuları serbest bırakmıştı.

En az 60 kişi taşıyan MS181 sefer sayılı uçak, Kıbrıs'taki Larnaka Havalimanı'na indirildi.

Mısır havacılık yetkilileri, pilotun, üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen yolcu tarafından tehdit edildiğini aktardı.

Mısır Havacılık Bakanlığı, uçaktaki yedi kişi hariç herkesin serbest bırakıldığını açıkladı.

Mısır hükümet sözcüsü, hava korsanının İstanbul'a gitmek istediğini söyledi. Korsanın kimliği konusunda ise çelişkiler açıklamalar yapıldı.

İlk açıklamalarda, uçağı kaçıran kişinin, İbrahim Samaha adlı bir öğretim üyesi olduğu iddia edildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ala Yusuf ise hava korsanının isminin Seyfettin Mustafa olduğunu söyledi. Hava korsanının uçağı kaçırma motivasyonuyla ilgili iki iddia dile getiriliyordu.

İlk iddia, hava korsanının Kıbrıs’ta yaşayan eski eşiyle görüşmek istediğiydi. Ancak, korsanın, eşine iletilmek üzere yazdığı mektupta siyasi talepler olduğu iddiası, eylemin siyasi olabileceği görüşünü güçlendirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Terörist değil, gerizekalı. Teröristler de manyak oluyor ama bu kadar aptal olmuyorlar. Bu adam öyle" açıklamasını yaptı.

EgyptAir'e a ait yolcu uçağı, Mısır'ın İskenderiye şehrinden başkent Kahire'ye giderken kaçırıldı. Hava korsanı, kaptan pilot dahil dört mürettebat ve üç yolcu dışındakileri serbest bıraktı.

Kıbrıs devlet televizyonu, hava korsanının Mısır'daki kadın tutukluların serbest bırakılmasını talep ettiğini aktarıyor.

Hürriyet Kıbrıs Temsilcisi Ömer Bilge, hava korsanı Seyfettin Mustafa'nın eskiden Mısır askeri istihbaratında subay olarak görev yaptığını ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin muhalifleri arasında yer aldığını yazıyor.

İddiaya göre, üzerinde canlı bomba yeleği bulunan Mustafa, Larnaka’da eski eşi Marina Parashu’ya verdiği mektupta, Mısır cezaevlerinde bulunan bazı kadın hükümlülerin serbest bırakılmasını istedi.

Parashu, hava korsanı eski eşinin daha önce ismi açıklanan profesör olmadığını, geçmişte Mısır ordusunda subaylık yapan Seyfettin Mustafa olduğunu açıkladı. Mısır da daha sonra hava korsanının kimliğini doğruladı.

Mısır resmi haber ajansı MENA, hava korsanının K38 No'lu koltukta oturan Mısır vatandaşı İbrahim Samaha olduğunu duyurmuştu.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, uçak kaçırma eyleminin "terör" ile bağlantılı olmadığını söyledi. Durumun bir kadınla alakalı olup olmadığı sorusuna Anastasiades, gülerek "Her zaman bir kadınla alakalıdır" ifadelerini kullandı.

Bu arada, İsrail ordusundan bir kaynağın açıklamasına göre; İsrail uçak kaçırma olayının ardından önlem olarak hava sahasında savaş uçaklarını uçurmaya başladı.

Kriz masası oluşturan Kıbrıs Adalet Bakanı'nın Mısırlı mevkidaşıyla sürekli temas kurduğu da açıklandı.

(Kaynak: T24)