İnternet üzerinde yayınlanan tanıklıklara göre, Süveyş şehri, dün de polis ve göstericiler arasında meydana gelen şiddetli çatışmalara sahne oldu. Çarşamba günü Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine erişim bütün Mısır’da engellendi. Facebook, Mısır’dan gelen bilgi trafiğinde dikkati çeken ölçüde bir değişikliği fark etmediklerini bildirirken, Twitter Çarşamba günü sundukları servislerin tümünün engellendiğini bildirdi. Çok sayıda tanığın ifadesine göre de, bu paylaşım sitelerine erişim, dünden beri belli aralıklarla engellendi.

Tunus’un tersine, Mısır şimdiye kadar internet erişimini büyük oranda engellememişti. Bununla birlikte, Mısırlı yetkililer, acil durumda bu siteler üzerinde kontrolü ellerinde tutmak, gerektiğinde engellemek üzere gerekli araçlara sahipler. Mısır’da internet kullananlar büyük oranda internet kafeleri ve ön ödemeli Wi-Fi servislerini kullandıklarından, geçerli bir email adresi bildirmek zorundalar.

Mısır’da sabit telefon abonelerinin büyük çoğunluğu, kamu şirketi olan Mısır Telekom tarafından kontrol edildiğinden, Süveyş şehrinde sabit hatların tamamının kesik durumda bulunduğu bildirilmektedir. Aynı şekilde mobil ağların da kullanılamadığı, ancak bazı kullanıcılara göre Vodafone kullanıcılarının aralıklarla da olsa görüşme yapabildikleri ifade edilmiştir.

CAFER SOLGUN'UN ANALİZİ BURADA

(Le Monde)