IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü ABD’li Albay Chris Garver, Minbiç’te IŞİD’le savaşan birliklerin, sayıları 100-200 dolayında olan cihatçının ellerinde rehineler olduğu için örgüt elemanlarına ateş açmadığını ve Türkiye’ye doğru ilerlemelerine izin verdiğini açıkladı.

Diken’deki habere göre; ABD’li sözcü, “Kaçan militanların oluşturduğu konvoydaki araçlarda sivillerin de bulunduğu gözlendi. Bu nedenle, sivil kaybı ve olası yan zararların önlenebilmesi için çarpışmaya girilmedi” dedi.

Koalisyon güçlerinin IŞİD’lileri takip ettiklerini belirten Garver, örgüt üyelerinin, IŞİD’in kontrolünde olan Türkiye – Suriye sınırındaki bazı bölgelerde bulunduğunu, kuzeye ilerledikten sonra dağıldıklarını belirtti.

Garver, “Halen devam eden bir operasyon olduğundan dolayı detaya girmeyeceğim; ancak, onları takip ediyoruz” dedi.

Garver,  gitmesine izin verilen araçlarda IŞİD üyeleri, sivil rehineler ve kendi rızalarıyla IŞİD’lilerle birlikte hareket eden aile üyeleri gibi sivillerin olduğunu belirtti.

IŞİD’in Demokratik Suriye Güçleri’nin Minbiç’i geri alma operasyonu sırasında, sivilleri de tehlikeye attığına dikkat çeken Garver, “Onları sivil olarak değerlendirmeliyiz; bu yüzden ateş açmadık, sadece izledik” dedi.

Garver, “Sivilleri devamlı olarak ateş hattına sürerek, vurulmalarını sağlamaya çalıştılar. Sanıyoruz bunu bir propaganda aracı olarak kullanmak istiyorlar” diye de ekledi.