Suriye'nin kuzeyindeki Minbiç kentinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilan edileceği iddia edildi.

Sputnik'e konuşan PYD'nin Kobani Dış ilişkiler sorumlusu Ewwas Eli, PYD'nin de dahil olduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) ilan edeceği yönetimin 13 kişilik heyet tarafından yönetileceğini ifade etti.

Eli, "Oluşturulacak olan yönetim, 13 kişilik heyet tarafından idare edilecek. Minbiç Özerk Yönetimi ne zaman ilan edilecek bilmiyorum. Dün Minbiç'teydim, hazırlıkları tamamlıyorlardı. Minbiç yönetimi başkanı ve üyeleriyle dün görüştüm."

Öte yandan, Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) internet sitesinde yer alan haberde de 13 komitenin yer aldığı "Minbiç Demokratik Yönetim Konseyi"nin yemin ederek göreve başladığına ilişkin bir video yayınlandı.

Belirlenen 13 komitede, Dış İlişkiler Komitesi, Sağlık Komitesi, Kadın Komitesi, Savunma ve Güvenlik Komitesi, Kültür ve Sanat Komitesi, Belediyeler Komitesi, Toplumsal İşler Komitesi, Maliye Komitesi Ekonomi Komitesi, Gençlik ve Spor Komitesi, Eğitim-Öğretim Komitesi, Şehitler Komitesi, Hizmetler Komitesi yer alıyor.

Yönetim, "eş başkanlık" sistemiyle oluşturulan komitelerin üyelerinin, törende Kürtçe, Türkmence, Arapça ve Çerkezce yemin ettikleri de açıklandı.

İLAN EDİLECEĞİ AÇIKLANAN ÖZERK YÖNETİMİN YAPISI

Edinilen bilgilere göre, DSG'nin ilan edeceği özerk yönetimde 71 Arap, 43 Kürt, 10 Türkmen, 8 Çerkez, 1 Ermeni ve 1 Çeçen yer alacak. Minbiç Özerk Yönetimi heyeti 13 kişiden oluşurken, bu 13 kişinin de 4 yardımcısı olacak.

MİNBİÇ STRATEJİK BİR NOKTADA YER ALIYOR

Minbiç, güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise El Bab'a 45 kilometre mesafede bulunması nedeniyle stratejik bir öneme sahip.

İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor.

Arap ve Kürtlerin yaşadığı Minbiç halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında IŞİD, kentin kontrolünü ele geçirdi.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Minbiç Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti IŞİD'den geri aldı.

Böylece, IŞİD; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

Kentte sivil idarenin yürütülmesi ve temel hizmetlerin sağlanması ise Minbiç Sivil Konseyi tarafından yapılıyor.

PYD daha önce de Türkiye sınırındaki Tel Abyad kentinde 'Demokratik Özerklik' ilanı etmişti.