Elif Yıldırım / Demokrat Haber Basel
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 3 Kasım 2016 tarihinde yapacağı resmi ziyaret İsviçre basınının gündemini meşgul ediyor. Tages Anzeiger isimli gazetenin yayınladığı haberde Çavuşoğlu “zor bir konuk” olarak anıldı. Türkiye’de özellikle Temmuz ortasında yaşanan gelişmeler ardından iktidarın giderek artan baskıcı tutumuna dikkat çekilerek, özellikle basın özgürlüğü, işten atılmalar ve işkence iddiaları gibi antidemokratik uygulamalar konusunda Çavuşoğlu’na sorular yöneltileceği belirtildi.
 
İsviçre Dışişleri Bakanlığı tarafından Haziran ayında yapılan davetin üzerine gerçekleştirilecek olan ziyarette, Çavuşoğlu mevkidaşı Burkhalter ile görüşecek. İsviçre Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu üyeleri Kathy Riklin (CVP), Christa Markwalder (FDP, BE) ve Sibel Arslan (Grüne, BS) parlamentoda daha önce çeşitli defalar gündeme gelen konuların Çavuşoğlu’na yöneltilmesinde ısrarlılar.
 
“Burkhalter Çavuşoğlu’nu vicdanlı olmaya çağırmalıdır” diyen Riklin, özellikle Cumhuriyet gazetesine yönelen son operasyondan yola çıkarak, Türkiye’de son dönemde oldukça çiğnenen basın özgürlüğünün öneminin resmi düzeyde hatırlatılmasının önemine değindi. Konuşmada özellikle binlerce öğretmen ve akademisyenin görevden alınması, seçilmiş belediye başkanı ve politikacıların tutuklanması konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.
 
“BURKHALTER GEREKEN TONU TUTTURUR”
 
Yeşiller Partisi Milletvekili Sibel Arslan “Burkhalter’ın konuşmalarında gereken tonu tutturabilmesi ile tanındığını” hatırlatarak, listedeki bu konuların özellikle görüşüleceğini vurguladı.
 
Geçen baharda Erdoğan ile ilgili bir fotoğrafın Cenevre’de gerçekleştirilen bir sergide tepki çekmesi ve ardından Konsolosluğun Cenevre Belediyesine baskı yapmasını hatırlatan haber, son dönemde de benzer bir olay yaşandığını da yazdı. İsviçre Avrupa Parlamentosu Delegasyonu üyesi Doris Fiala (FDP) ve Manuel Tornare (SP)’nin Türkiye ile ilgili hazırladıkları soru önergesi için, bir konsolosluk görevlisinin Dışişleri Komisyonu çalışanını aradığını ve bu girişimin engellenmesi yönünde konuştuğunu eleştirel bir dille anlattı. Komisyonun İsviçre Halk Partili olan başkanı Roland Büchel ‘Parlamenterlerimiz üzerinde baskı hiçbir şekilde hazmedilemez’ açıklaması yaparak, İsviçre’de parlamenterleri etkilemeye çalışan bir mantığın, kendi ülkesinde nasıl bir baskı unsuru olacağını tahmin etmenin zor olmayacağını vurguladı.
 
Çavuşoğlu’nun ziyareti üzerine yapılan tartışmada İsviçreli politikacıların sağ ya da sol ayrımı koymadan ortak bir tepki verdiğini yazan Tages Anzeiger, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın İsviçre’nin bu kaygıları ve hassasiyetine ne cevap vereceğinin merak konusu olduğunu belirtti.