Almanya Başbakanı Angela Merkel, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 26 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Merkel, “Irak’ın bütünlüğü içerisinde Kürt bölgesinden yanayım“ dedi.

Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleştirilen G20 zirvesi sona erdi. Zirve sonrasında durum değerlendirmesi yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Merkel, terörle mücadele ve Kürdistan Federe Bölgesi'nde Peşmerge güçlerinin desteklenmesiyle bağlantılı olarak “Bağımsız bir Kürdistan’dan yana olup olmadığı” sorusuna “Irak’ın bütünlüğü içerisinde Kürt bölgesinden yana“ olduğu cevabını verdi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da G20’nin ardından yaptığı açıklamada, bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Irak'ta bölünme başlarsa bir taraftan Türkmenler başlar. Siz Irak'ın parçalanmasını ister misiniz? Biz istemiyoruz. Bu bölünmeye izin mi verelim. Barzani'ye her zaman en büyük desteği biz verdik hala da veriyoruz. Bölünmeyin diyoruz. Bunu her zaman sayın Barzani'ye de söyledim” dedi.

Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki bağımsızlık referandumu) Referandum konusuna ben Irak'ın bütünlüğü açısından doğru bakmıyorum ve bu Irak'ın yarınları açısından sıkıntı verici bir adımdır. Bunun Sayın dostum Barzani'ye haberini Dışişleri Bakanlığı olarak da verdik. Dedik ki 'Bu yanlış bir yoldur. Bundan vazgeçin ve yarın bunun bedelini ödemek de sizin için zor olacaktır.' Şu anda doğrusu hangi konumda olduklarını hala bilmiyorum. Temenni ederim ki referandum yapılmadan vazgeçerler. Ama bundaki direnmeleri onlara ben kaybettirir diye düşünüyorum. Çünkü bizim için Irak'ın birliği, beraberliği, bütünlüğü çok çok önemlidir.

Irak'ta bölünme başlarsa bir taraftan Türkmenler başlar. Siz Irak'ın parçalanmasını ister misiniz? Biz istemiyoruz. Bu bölünmeye izin mi verelim. Barzani'ye her zaman en büyük desteği biz verdik hala da veriyoruz. Bölünmeyin diyoruz. Bunu her zaman sayın Barzani'ye de söyledim.